PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 154 | 184--191
Tytuł artykułu

Zachowanie trójmiejskich konsumentów na rynku kawy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Tri-Cities Consumers Behavior on the Coffe Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest scharaktryxowanie czynników decydującym o wyborze i częstotliwości spożywania naarów kawy przez konsumentów rynku trójmiasta. Badanie przeprowadzono wśród 105 losowo dobranych osób zamieszkujących Trójmiasto i jego okolice. respondentów biorących udział wbadaniu różnicowała płeć, wiek, miejsce zamieszkania oraz aktywnośc zawodowa. (fragment tekstu)
EN
Roasted coffee is rare in the market as a species. This is usually a mixture of two or morę species, especially the arabica and robusta coffee, which differ in many crucial aspects of the sensory qualities of the infusion. Among the respondents, most of the respondents consumed black coffee, but there were primarily for people over 55 years. Among young people was dominated the instant coffee. Given the sensory qualities of the vast majority of respondents to the smell, flavor and aroma were extremely important in the choice of coffee. Respondents living in the Tri-cities bought coffee in most supermarkets and hypermarkets. It was also interesting that the introduction of a new product for the respondents were indifferent. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
184--191
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Morska w Gdyni
  • Akademia Morska w Gdyni
  • Akademia Morska w Gdyni
Bibliografia
  • Balk L., Hoekstra T., Twisk J., 2009, Relationship between long-term coffee consumption and components of the metabolic syndrome: The Amsterdam growth and health longitudinal study, Eur J Epidemiol, Vol. 24, s. 203-209.
  • Coffee market report, April 2010, International Coffee Organization, (08.06.2010).
  • Coltro L., Mourad A.L., Oliveira P.A.P.L.Y., Baddini J.P.O.A., Kletecke R.M., 2006, Environmental profile of Brazilian green coffee, Int J LCA, Vol. 11 (1), s. 16-21.
  • Geel L., Kinnear M., de Kock H.L., 2005, Relating consumer preferences to sensory attributes of instant coffee, Food Quality and Preference, Vol. 16, s. 237-244.
  • Grossman J.M., 2003, Exploring farmer knowledge of soil processes in organic coffee systems of Chiapas, Maxico. Geoderma, Vol. 111, s. 267-287.
  • Hein L., Gatzweiler F., 2006, The economic value of coffee (Coffea arabica) genetic resources, Ecological Economics, Vol. 60, s. 176-185.
  • Kobielska Z., 2009, Kawa nie boi się kryzysu, Fresh & Cool Market, Vol. 7, s. 15-17.
  • Kolk A., 2005, Corporate Social Responsibility in the Coffee Sector, The dynamics of MNC Responses and coffee development; European Management Journal, Vol. 23, No. 2, s. 228-236.
  • Lenart B., Sikora T., 2001 a, Model preferencji i zachowania konsumenta na rynku kawy, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, Vol. 3(28), s. 95-106, ISSN 1425-6959.
  • Lenart B., Sikora T., 2001b, Preferencje konsumenckie kawy w aspekcie jej jakości, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, Vol. 2(27), s. 117-135, ISSN 1425-6959.
  • Mruk J., Andrzejewski J., 2009, Raport - Rynek kawy i herbaty, Poradnik Handlowca, nr 9.
  • Nkondjock A., 2009, Coffee consumption and the risk of cancer: An overview. Mini - review, Cancer Letters, Vol. 277, s. 121-125.
  • Ponte S., 2002, The "latte revolution"? Regulation, markets and consumption in the global coffee chain, World Development, Vol. 30 (7), s. 1099-1122.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., 2008, Znajomość zasad Fair Trade wśród konsumentów kawy, w: Kall J., Sojkin B. (red.), Zarządzanie produktem - teoria, praktyka, perspektywy, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań s. 373-442, ISBN 978-83-7417-353-7.
  • Śmiechowska M., Dmowski P., 2006, Zastosowanie oznaczenia zawartości kofeiny w kawie jako wskaźnika autentyczności produktu, Towaroznawcze Problemy Jakości, Vo1. 4 (9), s. 50-66, ISSN 1733-747X.
  • Thorn J., Segal M., 2008, Zostań koneserem. Kawa. Przewodnik po światowych markach kawy, Wydawnictwo MWK, Warszawa.
  • Zawadzka-Ben Dor R., 2005, Parzenie kawy, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, nr 3, s. 72-73.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171211893

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.