PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 253 Ekonometria przestrzenna i regionalne analizy ekonomiczne | 225--237
Tytuł artykułu

Próba oceny zróżnicowania spożycia artykułów żywnościowych w Polsce na podstawie wyników badań budżetów gospodarstw domowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Attempt of Assessment of Diversification of Food Consumption in Poland Based on the Results of Household Budget Surveys
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Na podstawie danych pochodzących z badania budżetów gospodarstw domowych dotyczących ilościowego spożycia artykułów żywnościowych podjęto próbę oceny jego zróżnicowania w 2008 r. Przeprowadzono badanie zgodności spożycia zaobserwowanego w gospodarstwie domowym z wzorcem opracowanym na podstawie norm żywieniowych. Wyniki analizy potwierdziły istnienie różnic w spożyciu artykułów żywnościowych w Polsce zarówno w układzie województw, klasy miejscowości zamieszkania, jak i subiektywnej oceny sytuacji materialnej. (abstrakt oryginalny)
EN
The results of household budget surveys in Poland conducted annually by the Central Statistical Office (CSO) are primarily used for the analysis of relative differentiation and structure of households' incomes, expenditures and consumption according to socio-demographic traits. The results of observation of individual households are particularly rich sources of data. This paper is an attempt to evaluate the differences in quantitative food consumption in 2008. The food selected by households largely determines their diets. This is important in terms of beneficial or adverse effects on human health. Using data from household budget surveys makes it possible to assess the diet of the population in Poland based on a representative sample of households, comprising nearly 38 thousand observations. The starting point for the research is a nutritional standard (taking into account the number of people in the family, their age and sex), which was the basis for each household consumption pattern. This pattern was developed for several distinguished groups of foodstuffs and for the full ration of food products. The model of conformity of households' consumption patterns and empirical consumption was carried out in cross section of regions and class of locality. The obtained results may give rise to conducting a broader analysis of cross sections of various socio-economic characteristics of households. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • Ciborowska H., Rudnicka A., [2009], Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  • Grabiński T., [1992], Metody taksonometrii, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  • Kudrycka I., [2010], Prognozy wzrostu PKB i analiza konwergencji rozwoju regionów z uwzględnieniem wpływu funduszy europejskich, [w:] Pociecha J. (red.), Aktualne zagadnienia modelowania i prognozowania zjawisk społeczno-gospodarczych, Studia i prace Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków.
  • Maddala G.S., [2006], Ekonometria, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Pociecha J., Podolec B., Sokołowski A., Zając K., [1988], Metody taksonomiczne w badaniach społeczno - ekonomicznych, PWN, Warszawa.
  • Wędrowska E., [2010], Informacyjna miara dywergencji jako miara niepodobieństwa struktur, [w:] Modelowanie i prognozowanie zjawisk społeczno-gospodarczych, IV Konferencja Naukowa im. Profesora Aleksandra Zeliasia, Zakopane 20-23 kwietnia 2010.
  • Żydzik M., [2009], Racjonalne żywienie dzieci i młodzieży w zakładach zbiorowego żywienia, Nowator, Gliwice.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
DOI
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171212541

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.