PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 212 | 113--122
Tytuł artykułu

Rheological Properties of Several Hair Shampoos

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Właściwości reologiczne wybranych szamponów do włosów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W niniejszej pracy badano wpływ temperatury na właściwości reologiczne próbek wybranych szamponów do włosów. Pomiary przeprowadzono w zakresie temperatur od 22 do 41°C. Zaobserwowano, że wszystkie próbki badanych szamponów wykazują zachowanie nienewtonowskie w stosowanym zakresie temperatur. Otrzymane dane doświadczalne zostały opisane przy użyciu reologicznego modelu zaproponowanego przez Ostwalda i de Waele. Stwierdzono, że wartość pozornej lepkości próbek badanych szamponów do włosów maleje nieliniowo ze wzrostem temperatury. (abstrakt oryginalny)
EN
In this work we study the effect temperature on rheological properties of several samples of hair shampoos. The measurements were carried out over the temperature range between 22 and 41°C. It was observed that all samples exhibit a non-Newtonian behavior over the temperature range tested. Our experimental data we describe in terms of rheological model proposed by Ostwald and de Waele. It was found that the value of the apparent viscosity of the tested hair shampoos nonlinearly decreases with the increase in temperature. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
113--122
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • De Levie, R., 1999, Estimating Parameter Precision in Non-linear Least Squares with Excels Solver, Journal of Chemical Education, vol. 76, no 11, pp. 1594-1598.
  • De Levie, R., 2008, Advanced Excel for Scientific Data Analysis, Oxford, New York.
  • De Waele, A., 1923, Viscometry and Plastometry, Journal of Oil and Colour Chemists' Association, vol. 6, pp. 33-68.
  • Duprat, R., Guilbot, A., 1975, Solvent versus Non-solvent. Water in Starch-alcohol-water Systems, in: Duckworth R.B. (ed.), Water Relations of Food, Academic Press, London, pp. 173-182.
  • Gilka, J.D., Zieliński, R., 2010, Effect of Temperature on Rheological Properties of Mayonnaises, Polish Journal of Commodity Science, vol. 22, no 1, pp. 71-80.
  • Kokini, J.L., Cussler, E.L., 1987, The Psychophysics of Fluid Food Texture, in: Moskowitz H.R. (ed.), Food Texture. Instrumental and Sensory Measurements, Marcel Dekker, Inc., New York, Basel, pp. 97-127.
  • Maciejewska, P., Zieliński, R., 2009, Effect of Temperature on Rheological Properties of Cosmetic Creams, Polish Journal of Commodity Science, vol. 19, no 2, pp. 82-88.
  • Ostwald, W., 1925, Uber die Geschwindigkeitsfunktion der Viskositat Disperser Systeme I, Kolloid Zeitschrift, vol. 36, pp. 99-117.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171212983

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.