PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 212 | 148--158
Tytuł artykułu

Properties of Cocobetaine Aqueous Solutions

Warianty tytułu
Właściwości roztworów wodnych kokobetainy
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Produkty kosmetyczne i artykuły gospodarstwa domowego zawierają w swoim składzie związki powierzchniowo czynne. Jedną z grup stosowanych surfaktantów są związki amfoteryczne. Zwiterjonowe surfaktanty ułatwiają tworzenie stabilnych i jednolitych produktów. W kosmetykach służą one do modyfikowania właściwości, takich jak: właściwości myjące, lepkość, właściwości pieniące oraz zwilżalność. Amfoteryczne ZPC znajdują szerokie zastosowanie w produktach higieny osobistej, jak również w produktach przemysłowych i środkach czyszczących. Zastosowanie środków powierzchniowo-czynnych zależy od ich specyficznych właściwości. Znajomość właściwości surfaktantów pozwala kształtować jakość towarów, w skład których wchodzą, dostarcza informacji na temat możliwości ich zastosowania oraz pozwala przewidzieć cechy, jakie będzie miał produkt finalny. Jednym z amfoterycznych surfaktantów jest kokobetaina. Jest to łagodny surfaktant o dobrych właściwościach powierzchniowych. W niniejszej pracy przedstawiono kilka podstawowych właściwości roztworów wodnych kokobetainy, takich jak: zwilżalność, dynamiczne napięcie powierzchniowe i krytyczne stężenie micelarne. Zdolność tworzenia piany oraz jej stabilność mierzono za pomocą standardowej metody Ross-Miles. W pracy przedstawiono również wpływ dodatku chlorku sodu na wymienione właściwości roztworów kokobetainy. (abstrakt oryginalny)
EN
One of the most commonly used in cosmetics and household products are amphoteric surfactants. They have properties that are both suitable to cosmetic functions and also make stable and homogeneous formulations possible. Surfactants used in cosmetics are designed to modify properties such as mildness, detergency, viscosity, foaming properties and wetting ability. One of the most commonly used in cosmetics and household production are amphoteric surfactants. They are also widely used in personal care products as well as industrial and institutional cleaning products. Application of surfactants are determined by the specific properties. Knowledge of these properties is a basis and may provide information on potential application and predict the characteristics of the finished product. One of the most popular and commonly used zwitterionic surfactant is cocobetaine. It is mild surfactant with good surface properties. Cocobetaine is an amphoteric surfactant that became popular among cosmetic chemists because of its low potential for irration of the skin. It is often used to boost and stabilize foam and improve viscosity in many personal care and household products. In this work some of basic properties were determined. Wettability, dynamic surface tension, static surface tension and critical micelle concentration were measured for aqueous and salt solutions of the surfactant. Foam ability and foam stability were measured using the standard Ross-Miles method. All these properties are usefull to determine a potential application of cocobetaine. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
148--158
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznan University of Technology, Poland
Bibliografia
  • Arct, J., 2007, Skład i zasady komponowania szamponów, Wiadomości PTK, vol.3, nr 1.
  • Danov, K.D., Kralchevska, S.D., Kralchevsky, P.A., Ananthapadmanabhan, K.P., Lips, A., 2004, Mixed Soltions of Anionic zna Zwitterionic Surfactant (Betaine): Surface Tension Isotherms, Adsorption and Relaxation Kinetics, Langmuir, 20, p. 5445.
  • Dooms-Goossens, A., Blocked, I., 1996, Allergic Contact Dermatitis and Photoallergy Contact Dermatitis due to Soaps and Detergents, Clinics in Dermatology, 14, pp. 67-76.
  • Groot Anton de, C., 1995, Dermatological Drugs, Topical Agents, and Cosmetics, Side Effects of Drugs Annual, vol. 19, pp. 151-169.
  • Groot Anton de, C., 1997, Cosmetic Dermatitis, Clinics in Dermatology, vol. 15, iss. 4, July-August, pp. 485-491.
  • http://truthinaging.com/ingredients/coco-betaine.
  • Iskierska, M., Zieliński, R.: Experimental Study on Foamability of Selected Liquids Soaps, Current Trends in Commodity Science: proceedings of the 8th International Conference. (IGWT), 2005, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań, pp. 687-693.
  • Lomax, E.G., 1996, Amphoteric Surfactants, Marcel Dekker Inc., New York.
  • McLachlan, A.A., Marangoni, D.G., 2006, Interactions between Zwitterionic and Conventional Anionic and Cationic Surfactants, J. Colloid Interface Sci., 295, 234, MSDS of Cocobetaine.
  • Ross Miles foam test [ASTM D 1173-63].
  • Shoaib, A., Fuller, J., 2002, Amphoteric Surfactants for Household and I&I, Household and Personal Products Industry, 4.
  • Wieloch, A., Zieliński, R., 2006, Jonowe surfaktantu jako solubilizatory flawonoidów, w: Innowacyjność w kształtowaniu wyrobów i usług, Wydawnictwo Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, Radom, pp. 729-734.
  • Wydro, P., Paluch, M., 2005,, A Study of the Interaction of Dodecyl Sulfobetaine with Cationic an Anionic Surfactant in Mixed Micelles and Monolayers at the Air/Water Interface, J. Colloid Interface Sci., pp. 286, 387.
  • Zieliński, R., 2009, Surfaktanty. Budowa, właściwości, zastosowania, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171213017

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.