Warianty tytułu
Wpływ oleju rycynowego i jego oksyetylenowanych pochodnych na jakość balsamów do ciała
Języki publikacji
Abstrakty
Body lotions are the most popular group of personal care cosmetics on account of the production and sale as well as individual preferences of consumers. They are characterized by lots of caring properties, mainly moisturizing. These properties can be obtain by addition of appropriate cosmetic raw materials e.g. plant oils, which have greasing, moisturizing, smoothing, softening and nutritious properties towards the skin. They are source of natural vitamins, mineral components and essentials fatty acids (EFA). In view of specific properties of castor oil such as: high viscosity, predominance of rycynolic acid and skin care properties such as: greasing, moisturizing, smoothing, softening, nutritious properties, reproductiving layer of skin, facilitating of healing process, soothing irritations, it has been chosen to use as effective ingredient affecting physicochemical and performance characteristics of body lotions. Formulations of original preparations were enriched by ethoxylated derivatives of castor oil (INCI: PEG-26 Castor Oil, PEG-40 Castor Oil) which support skin care properties of oils and play a role of emulsifiers. The comparative analysis of quality of preparations containing castor oil and ethoxylated derivatives according to preparations containing mineral oil (INCI: Paraffinum Liquidum) and commercial products was conducted. On the basis of the research it is stated that preparations containing chosen plant-based raw materials have comparable or better useable properties than basic and commercial preparations. (original abstract)
Balsamy do ciała to jedna z najpopularniejszych grup kosmetyków pielęgnacyjnych do ciała ze względu na produkcję, sprzedaż jak i indywidualne preferencje konsumentów. Podstawową funkcją tych produktów jest pielęgnacja skóry, głównie nawilżanie. Tego typu właściwości można uzyskać poprzez dodatek odpowiednich surowców kosmetycznych. Należą do nich oleje roślinne, które wykazują zdolność natłuszczania, nawilżania, wygładzania, zmiękczana skóry i odżywiania. Są one także źródłem naturalnych witamin, minerałów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na specyficzne właściwości oleju rycynowego, takie jak wysoka lepkość i wysoki udział kwasu rycynolowego, a także ze względu na właściwości pielęgnacyjne w stosunku do skóry, m.in. natłuszczanie, nawilżanie, wygładzanie, zmiękczanie, odżywianie, wspomaganie odnowy naskórka, przyspieszenie gojenia ran, łagodzenie podrażnień, podjęto próbę jego zastosowania w balsamach do ciała. Receptury oryginalnych preparatów wzbogacono oksyetylenowanymi pochodnymi oleju rycynowego (INCI: PEG-26 Castor Oil, PEG-40 Castor Oil) wspomagającymi jego działanie pielęgnacyjne, jak również spełniającymi rolę emulgatorów. Dokonano analizy porównawczej preparatów zawierających olej rycynowy i jego oksyetylaty względem produktów na bazie oleju mineralnego (INCI: Paraffinum Liquidum), a także rynkowych balsamów do ciała. Z przeprowadzonych badań wynika, że balsamy do ciała zawierające wybrane związki pochodzenia roślinnego posiadają porównywalne bądź lepsze właściwości w odniesieniu do bazowych i handlowych produktów. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
159--168
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom, Poland
autor
- Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom, Poland
Bibliografia
- Arct, J., Pytkowska, K., 2005, Emolienty - "zwykłe" czy "egzotyczne", Wiadomości Polskiego Towarzystwa Kosmetologów, styczeń, pp. 6-13.
- Arct, J., Pytkowska, K., 2006, Nawilżanie i kosmetyki nawilżające, Kosmetyka Profesjonalna, February, pp. 64-65.
- Barel, A.O., Paye, M., Maiback, H.J., 2001, Handbook of Cosmetic Science and Technology, Marcel Dekkers INC, New York.
- Brud, W.S., Glinka, R., 2001, Technologia kosmetyków, Oficyna Wydawnicza MA, Łódź.
- Forster, T., 2001, Cosmetic Lipids the Skin Barrier, Marcel Dekker.
- Gibka, J., 2004, Oleje roślinne stosowane w kosmetykach, Rynek Chemii Gospodarczej i Kosmetyków, październik, pp. 18-21.
- Gronwid, M., 2000, Emulgatory w produktach kosmetycznych, Polskie Towarzystwo Kosmetologiczne, luty-marzec, pp. 17-22.
- Kalander, J., Anderson, A.Ch., Bagge, C., Bringsarve, K., Hjorth, M., Johansson, M., Granroth, B., Norberg, S., Pedersen, M., Persson, M., Wennermark, B., Wennermark, M., 2007, Handbook Vegetable Oils and Fats, Karlshamn.
- Oborska, A., 2004, Emulsje i ich znaczenie w kosmetyce, Biuletyn ATW, październik-listopad, www.prezo.pl.
- Przondo, J., 2007, Związki powierzchniowo czynne i ich zastosowanie w produktach chemii gospodarczej, Wydawnictwo Politechniki Radomskiej.
- Salvador, A., 2007, Analysis of Cosmetic Products, Elsevier.
- Sułek, M.W., Małysa, A., Pytlas, K., 2006, Ocena jakościowa kremów zawierających oleje roślinne: sojowy, z pestek winogron, kukurydziany, Towaroznawcze Problemy Jakości, nr 4, pp. 75-89.
- Sulek, M.W, Ogorzałek, M., Pawłowska, J., 2007, Ethoxylated Triglycerides as New Emulsifiers in Make-up Removers, Current Trends in Commodity Science, sierpień 27-29, vol. 1, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań, pp. 599-605.
- Sulek, M.W., Wasilewski, T., Ponikowska, S., 2004, Mikroemulsje - właściwości użytkowe i marketingowe na przykładzie preparatów do demakijażu, Towaroznawstwo wobec integracji z Unią Europejską, ITeE, pp. 622-625.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171213025