PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 2 | 122--130
Tytuł artykułu

Dochodowość produkcji mleka w gospodarstwach w Europie

Autorzy
Warianty tytułu
The Profitability of Milk Production in Farms throughout Europe
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono kształtowanie się kosztów bezpośrednich produkcji mleka, kosztów pracy i ziemi, budynków, kwoty mlecznej oraz kosztów całkowitych. Najważniejszym źródłem przychodów w analizowanych gospodarstwach były przychody ze sprzedaży mleka. Dodatkowym źródłem przychodów była sprzedaż bydła, a także płatności bezpośrednie oraz pozostałe przychody. Artykuł dostarcza także informacji o dochodowości oraz progach rentowności badanych gospodarstw. Do przeprowadzenia badania wykorzystano dane z gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka, zebrane dla Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Mleka (European Dairy Farmers) w 2010 roku. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
122--130
Opis fizyczny
Twórcy
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Bibliografia
  • 1. Czarnota P.: Koszty produkcji mleka w gospodarstwach wyspecjalizowanych w chowie bydła mlecznego. Roczniki Naukowe SERiA, t. XI, z. 1, 2009.
  • 2. EDF Report 2011: European Dairy Farmers (EDF). Johann Heinrich von Thünen Institute. Federal Research Institute for Rural Areas, Forestry and Fisheries, Institute of Farm Economics, Braunschweig.
  • 3. Krasowicz S.: Analiza i ocena gospodarstw ekologicznych integrowanych i tradycyjnych w rejonie Polski Północno-Wschodniej na tle warunków przyrodniczych i ekonomicznych rolnictwa. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy 1996.
  • Żmija J., Czekaj M.: Czynniki konkurencyjności gospodarstw mlecznych w warunkach globalizacji. Roczniki Naukowe SERiA, t. XI, z. 1, 2009.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171213041

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.