PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | Modelowanie preferencji a ryzyko '07 | 171--184
Tytuł artykułu

Zarządzanie kapitałem na rynku kontraktów terminowych na indeks WIG20

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Najpopularniejszym instrumentem finansowym, stosowanym do konstrukcji automatycznych systemów transakcyjnych w polskich warunkach rynkowych, jest kontrakt terminowy na indeks WIG20. We wszystkich strategiach spekulacyjnych z użyciem instrumentów pochodnych występuje problem dużego ryzyka związanego z zastosowaniem dźwigni finansowej i niebezpieczeństwa całkowitej utraty kapitału. W związku z tym, ważnym elementem planowania strategii inwestycyjnej jest wybór sposobu zarządzania kapitałem. W pracy (...) przedstawiono wybrane sposoby zarządzania kapitałem. Przykłady opracowano z użyciem danych z polskiego rynku kapitałowego. (fragm. tekstu)
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • LeBeau C., Lucas D.W. (1998). Komputerowa analiza rynków terminowych. WIG-Press, Warszawa.
  • Schwager J.D. (2002). Analiza techniczna rynków terminowych. WIG-Press, Warszawa.
  • Tharp V.K. (2000). Giełda, wolność i pieniądze. WIG-Press, Warszawa.
  • Zaleśkiewicz T. (2003). Psychologia inwestora giełdowego. GWP, Gdańsk.
  • Zalewski G. (2001). Kontrakty terminowe w praktyce. WIG-Press, Warszawa.
  • Zalewski G. (2002). Automatyczne systemy transakcyjne. Rynek Terminowy, 18/4/02.
  • www.efixpuls.pl (stan 5 kwietnia 2007).
  • www.aii.pl (stan 5 kwietnia 2007).
  • www.xtb.pl (stan 5 kwietnia 2007).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214039

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.