PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 214 | 35--42
Tytuł artykułu

Berry Fruit Pomace Preparations as a Source of Dietary Fiber

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Preparaty wytłokowe z owoców jagodowych jako źródło błonnika pokarmowego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Produkty z rodzaju żywności funkcjonalnej stają się obecnie poszukiwanymi artykułami spożywczymi. Szczególnym zainteresowaniem autorki niniejszego artykułu cieszy się żywność wzbogacona funkcjonalnym włóknem roślinnym - żywność wysokobłonnikowa. Źródła literaturowe podają, że surowce bogatobłonnikowe o dużej zawartości aktywnych frakcji mogą być wykorzystywane do wzbogacania składu i profilowania żywności funkcjonalnej. Celem badań była towaroznawcza charakterystyka preparatu wytłokowego z czarnych porzeczek i aronii oraz ocena możliwości ewentualnego wykorzystania pozyskanych preparatów w praktyce do profilowania żywności funkcjonalnej. Przeprowadzone badania dowodzą, że preparaty wytłokowe z aronii i czarnych porzeczek są podobne fizykochemicznie i w pełni zasługują na kwalifikację jako surowce błonnikowe przydatne do profilowania żywności funkcjonalnej. (abstrakt oryginalny)
EN
The functional food products have become much sought after. The author of this paper is particularly interested in foods enriched in the functional fiber of plant origin - high-fiber food. The literature data inform that raw materials rich in fiber and of high active fraction contents, can be used to enrich the composition of functional foods and to "modify" them. The aim of the research was to characterize black currant and aronia pomace preparations from the point of view of the science of commodities and assess a possibility of using the obtained preparations in practice for functional food modification. The carried out research proves that aronia and black currant pomace preparations are similar in respect of their physical and chemical properties and can be classified as fiber raw-materials useful for functional food modification. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
35--42
Opis fizyczny
Twórcy
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom, Poland
Bibliografia
  • Anioła, J., Górecka, D., 2004, Charakterystyka zawartości i składu włókna pokarmowego nowych preparatów wysokobłonnikowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. 37, nr 4, suplement, pp. 145-148.
  • Anioła J., Górecka D., Gawęcki J., 2005, Skład oraz wybrane właściwości fizykochemiczne nowych mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych, Żywienie Człowieka i Metabolim XXXII, suplement nr 1 cz. II, pp. 1337-1341.
  • Bjergegaard, C., Eggum, B.O., Jensen, S.K., Sorensen, H., 1991, Dietary Fibres in Oilseed Rape: Physiological and Antinutritional Effects in Rats of Isolated IDF and SDF Added to The Standard Diet (I), Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, vol. 66, pp. 69-79.
  • Bjergegaard, C., Jensen, S.K., Sorensen, H., 1991, Dietary Fibres in Oilseed Rape: Properties and Effects on the Destability of Rapeseed Meal, in abstract: GCIRC - Congress, Sacaton, Canada, II, pp. 448-453.
  • Bjergegaard, C., Sorensen, H., 1992, Biochemical-physical Properties of Dietary Fibres (DF) in Pea Compared to the Properties of DF From Other Plants, in abstract: 1st European Conference on Grain Legumes, Angers, France, pp. 459-461.
  • Cho, S., De Vries, J.W., Prosky, L., 1997, Dietary Fibre. Analysis and Application, AOAC International, Gaithersburg. Maryland
  • Drever, J.E., Bandurski, R.S., Kivilian, A., 1996, Partial Chemical Characterization of Corn Rootcell Walls, Plant Physiology, vol. 43, pp. 50-56.,
  • Gawęcki, J. (red), 2001, Współczesna wiedza o węglowodanach, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań.
  • Gordon, D., 1989, Functional Properties as Physiological Action of Total Dietary Fiber, Cereal Foods World, vol. 34, no. 7, pp. 517-525.
  • Górecka, D., Korczak, J., Balcerowski, E., Decyk, K., 2002, Sorption of Bile Acids and Cholesterol by Dietary Fiber Carrots, Cabbage and Apples, EJPAU, Food Science and Technology, vol. 5, pp. 1-7.
  • Górecka, D., Stachowiak, J., 2002, Sorption af Copper, Zinc and Cobalt by Oats and Oat Products, Nahrung, vol. 46, no. 2, pp. 96-99.
  • Kahlon, T.S., Chow, F.I., 2000, Lipid Response of Hamsters to Rice Bran, Uncooked or Processed Corn Starch, Cereal Chemistry, vol. 77, no. 5, pp. 673-678.
  • Kahlon, T.S., Woodruff, C.L., 2003, In Vitro Binding of Bile Acids by Ready-to-Eat Breakfast Cereals, Cereal Foods World, vol. 48, no. 2, pp. 73-75.
  • Kawabata, A., 1977, Studies an Chemical and Physical Properties of Peptic Substances from Fruits, Tokyo University of Agriculture, pp. 119-126.
  • King, K., 1987, Method of Rapid Extraction of Pectic Substances from Plant Materials, Food Chemistry, vol. 26, pp. 109-118.
  • Kita, A., 2002, The Influence of Potato Chemical Composition on Crip Texture, Food Chemistry, vol. 76, pp. 173-179.
  • Kłyszejko-Stefanowicz, L., 1972, Ćwiczenia z biochemii. PWN, Warszawa.
  • McConnel, A.A., Eastwood, M.A., Mittchell, W.D., 1974, Physical Characteristics of Vegetable Foodstuffs that Could Influence Bowel Function, Journal of the Science of Food and Agriculture, vol. 25, pp. 1457-1463.
  • McQueen, R.E., Nicholson, J.W.G., 1979, Modification of the Neutral-Detergent Fiber Procedure for Cereals and Vegetables by Using Amylase, The Journal of AOAC International, vol. 62, no. 3, pp. 676-680.
  • Nawirska, A., 2005, Binding of Heavy Metals to Pomace Fibers, Food Chemistry, vol. 90, pp. 395-400.
  • Nawirska, A., Kwaśniewska, M., 2005, Dietary Fibre Fractions from Fruit and Vegetable Processing, Food Chemistry, vol. 91, pp. 221-225.
  • PN-90/A-75101/19, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zdolności pochłaniania wody.
  • Schneeman, B.O., 1986, Dietary Fiber: Physical and Chemical Properties, Method of Analysis, and Physiological Effects, Food Technology, vol. 2, pp. 104-110.
  • Świderski, F. (red.), 1999, Towaroznawstwo żywności przetworzonej, SGGW, Warszawa.
  • Świderski, F. (red.), 2006, Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT, Warszawa.
  • Soest, P.J. van, 1963, Use of Detergents in the Analysis of Fibrous Feeds, The Journal of AOAC International, vol.13, 5, pp. 825-835.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214363

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.