PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 214 | 128--137
Tytuł artykułu

Commercial Tests for Food Allergen Detection in Food Safety Assurance

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Komercyjne testy do wykrywania alergenów pokarmowych w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W artykule omówiono potrzebę detekcji alergenów pokarmowych umożliwiającą identyfikowanie ich obecności w całym łańcuchu dostaw. Zaprezentowano aktualną ofertę rynkową testów ELISA, LFA oraz real-time PCR do oznaczania alergenów pokarmowych. Przedstawiono wskazówki ułatwiające wybór właściwego narzędzia analitycznego umożliwiającego wykrycie alergennych składników żywności w celu zapewnienia jej bezpieczeństwa. (abstrakt oryginalny)
EN
This article discusses the need of food allergen detection methods proper for allergen tracing in the whole food supply chain. Current food allergens detection tests' sales offer concerning ELISA, LFA and real-time PCR kits is presented. The guidance for choosing proper analytical tools for food allergenic ingredients detection for food safety assurance is formed. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
128--137
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Abbott, M., Hayward, S., Ross, W., Godefroy, S.B., Ulberth, F., Hengel, A. van, Roberts, J., Akiyama, H., Popping, B., Yeung, J.M., Wehling, P., Taylor, S.L., Poms, R.E., Delahaut, P., 2010, Validation Procedures for Quantitative Food Allergen ELISA Methods: Community Guidance and Best Practices, Journal of AOAC International, vol. 93, pp. 442-450.
  • Allergens, R-Biopharm, Food & Feed Analysis [on-line] http://www.r-biopharm.com/product_site.php?product_range=Food and Feed Analysis&&product_class_one=QWxsZXJnZW5z [access: 20.05.2011].
  • Annex IIIA to Commission Directive 2007/68/EC (28.11.2007), Official Journal of the European Union L 310/13.
  • AOAC Research Institute, Performance Tested Methods<sup>sm</sup>. Validated Methods [online] www.aoac.org/testkits/testedmethods.html [access: 20.05.2011].
  • Crevel, R., 2005, Industrial Dimensions of Food Allergy, Proceedings of the Nutrition Society, vol. 64, pp. 470-474.
  • Diaz-Amigo, C., Popping, B., 2010, Analytical Testing as a Tool for the Enforcement of Future Regulatory Thresholds for Food Allergens, Journal of AOAC International, vol. 93, pp. 434-41.
  • Elisa Systems [online] www.elisas.com.au/ [access: 20.05.2011].
  • Food Safety, Food Allergens, Neogen Europe [online] www.neogeneurope.com/Food-Safety/FS_FA_Index.html [access: 20.05.2011].
  • Hengel, A.J. van, 2007, Food Allergen Detection Methods and the Challenge to Protect Food-allergic Consumers, Analytical and Bioanalytical Chemistry, 389, pp. 111-118.
  • Jasnowska-Małecka, J., 2011, Biologiczne metody wykrywania alergenów w żywności, w: Filipiak, M. (red), Metody biologiczne w ocenia jakości, Zeszyty Naukowe nr 183, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, pp. 100-120.
  • Monaci, L., Visconti, A., 2010, Immunochemical and DNA-based Methods in Food Allergen Analysis and Wuality Assurance Perspectives, Trends in Food Science & Technology, vol. 21, pp. 272-283.
  • Poms, R.E., Mills, C., Popping, B., 2010, MoniQA (Monitoring and Quality Assurance) - an EU-funded Network of Excellence (NoE) Contributing Toward a Harmonized Approach to Food Safety Management and Method Validation - Including Food Allergens, Food Analytical Methods, vol. 3, pp. 389-401.
  • Popping, B., Abbott, M., 2010, Food Allergens in the Focus, Journal of AOAC International, vol. 93, pp. 432.
  • Schubert-Ullrich, P., Rudolf, J., Ansari, P., Galler, B., Fuhrer, M., Molinelli, A., Baumgartner, S., 2009, Commercialized Rapid Immunoanalytical Tests for Determination of Allergenic Food Proteins: An Overview, Analytical and Bioanalytical Chemistry, vol. 395, pp. 69-81.
  • Taylor, S.L., Hefle, S.L., 2005, Allergen Control, Food Technology, vol. 59, pp. 40-43.
  • Taylor, S.L., Nordlee, J.A., Niemann, L.M., Lambrecht, D.M., 2009, Allergen Immunoassays - Considerations for Use of Naturally Incurred Standards, Analytical and Bioanalytical Chemistry, vol. 395, pp. 83-92.
  • Ward, R., Crevel, R., Bell, I., Khandke, N., Ramsay, C., Paine, S., 2010, A Vision for Allergen Management Best Practice in the Food Industry, Trends in Food Science & Technology, vol. 21, pp. 619-625.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214479

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.