PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 214 | 210--215
Tytuł artykułu

Concentrations of Lead and Cadmium in Gouda Cheese of Polish and Foreign Origin

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Stężenie ołowiu i kadmu w serach Gouda polskiego i zagranicznego pochodzenia
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Artykuł przedstawia wyniki badań dotyczące zawartości ołowiu i kadmu w serach Gouda polskiego i zagranicznego pochodzenia. Sery Gouda zostały zakupione w gdyńskich supermarketach. W czterech polskich serach i dwóch zagranicznych oznaczano metale ciężkie za pomocą absorpcyjnej spektroskopii atomowej z użyciem kuwety grafitowej po wcześniejszej mikrofalowej mineralizacji próbki. Średnia zawartość ołowiu w polskich serach Gouda wynosiła od 0.52 do 0.92 mg/kg, podczas gdy w serach zagranicznych od 0.32 do 0.33 mg/kg. Z kolei średnia zawartość kadmu w polskich serach Gouda wynosiła od 4.0 do 9.3 μg/kg i od 2.8 do 4.4 μg/kg w serach zagranicznych. Podsumowując, otrzymane rezultaty pokazały nieznacznie wyższą zawartość ołowiu i kadmu w badanych polskich serach Gouda. Dodatkowo oszacowano pobranie ołowiu i kadmu z serów dla dzieci i dorosłych i porównano z tymczasowym dopuszczalnym tygodniowym pobraniem PTWI. (abstrakt oryginalny)
EN
This study attempts to examine concentration of lead and cadmium in Gouda cheese of Polish and foreign origin. Gouda cheese was bought in Gdynia markets. Four Polish cheeses and two foreign cheeses were analysed by atomic absorption spectroscopy with use of graphite furnace after microwave mineralisation. The averages content of lead in Polish Gouda cheese amounts to 0.52-0.92 mg/kg whereas in foreign cheeses it is 0.32-0.33 mg/kg. However, the average concentration of cadmium in Polish Gouda cheese ranges from 4.0 to 9.3 μg/kg and from 2.8 to 4.4 μg/kg for foreign Gouda cheese. Summing up, the obtained results show that slightly higher contents of lead and cadmium were observed in Polish Gouda cheese. Additionally, estimated intakes of lead and cadmium were calculated for children and adults, and afterwards compared with PTWI. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
210--215
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Gdynia Maritime University, Poland
Bibliografia
  • Andrzejewska, O., 2009, Rynek mleka - potecjał do zagospodarowania, Fresh & Cool Market, nr 6.
  • Florea, T., Orban Huszti, S., Costin, G.M., 2006, Heavy Metal Contamination in Milk and Cheese, The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati, Fascicle VI - Food Technology.
  • Krizova, S., Salgovicova, D., Kovac, M., 2005, Assesment of Slovak Population Exposure to Cadmium from Food, European Food Research and Technology, vol. 221, no. 5.
  • Llobet, J.M., Falco, G., Casas, C., Teixido, A., Domingo J.L., 2003, Concentrations of Arsenic, Cadmium, Mercury, and Lead in Common Foods and Estimated Daily Intake by Children, Adolescent, Adults, and Seniors of Catalonia, Spain, Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 51, no. 3.
  • Radzymińska, M., Smoczyński, S.S., 2006, Stall and Pasture Feeding as a Factor Potentially Affecting the Content of Detrimental Chemical Compounds in Selected Dairy Products, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, vol. 15/56, no. 1.
  • Radzymińska, M., Smoczyński, S.S., Kopeć, M., 2008, Persistent Organochlorine Pesticide, Lead, Cadmium, Nitrate (V) and Nitrate (III) in Polish Milk and Dairy products, Polish Journal of Environmental Studies, vol. 17, no. 1.
  • Rodriguez Rodriguez, E.M., Delgado Uretra, E., Diaz Romero, C., 1999, Concentrations of Cadmium and Lead in Different Types of Milk, Zeitschrift fur Lebensmitteluntersuchung und Forschung A, Vol. 208, Nr 3.
  • Tripathi, R.M., Raghunath, R., Sastry, V.N., Krishnamoorthy, T.M., 1999, Daily Intake of Heavy Metals by Infants through Milk and Milk Products, The Science of the Total Environmental, vol. 227, no. 2-3.
  • Vural, A., Narin, I., Erkan, M.E., Soylak, M., 2007, Trace Metal Levels and Some Chemical Parameters in Herby Cheese Collected from South Eastern Analotia-Turkey, Environmental Monitoring and Assessment, vol. 139, no. 1-3.
  • Wielicka, A., Goryńska-Goldmann, E., 2005, World and Poland per capita Cheese Consumption, Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu, vol. 367, nr 4.
  • Wojciechowska-Mazurek, M., Mania, M., Opoka, M., 2010, Kadm w środkach spożywczych - celowość obniżenia limitów, Przemysł Spożywczy, vol. 64, nr 2.
  • Zmarlicki, S., 2009, Mleko i przetwory mleczne jako źródło wapnia, Przemysł Spożywczy, vol. 63, nr 10.
  • Zugravu, C.A., Parvu, M., Patrascu, D., Andronie, I., Stoian, A., 2008, Cadmium Pollution of Some Animals Origin Foods from Brasov and Dambovita County, Bulletin University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Agriculture, Romania, vol. 65, no. 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214501

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.