PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 214 | 235--244
Tytuł artykułu

Sensory Profile Analysis of Dairy Products Exemplified by Kefirs

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Profilowa analiza sensoryczna produktów mleczarskich na przykładzie kefirów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Artykuł prezentuje wyniki profilowej oceny sensorycznej kefirów, przeprowadzoną na grupie pięciu wybranych produktów rynkowych. Opisano także metodologię profilowej oceny sensorycznej oraz podstawowe zagadnienia technologii produkcji kefirów. Wyniki uzyskane podczas badań pozwalają na identyfikację obszarów (składowych smaku) wpływających pozytywnie na ogólną ocenę produktu, a także wskazują deskryptory smaku wykazujące ujemną korelację w stosunku do pożądalności kefirów. (abstrakt oryginalny)
EN
This study presents the kefir's sensory profile analysis results, carried out on five different products. Article describes methodology of sensory profile analysis and technology of kefir's production. The obtained results may become the basis of determining specific areas (tastes) where some improvements might be applied in order to increase the desirability of any given kefir in view of increasing its sales. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
235--244
Opis fizyczny
Twórcy
  • Cracow University of Economics, Poland
autor
  • Cracow University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna, N., Matuszewska, I., 2009, Sensoryczne badania żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.
  • Dzwolak, W., Ziajka, S., Chmura, S., Baranowska, M., 2000, Produkcja mlecznych napojów fermentowanych, Oficyna Wydawnicza "Hoża", Warszawa.
  • Górski, J., 2010, Kefiry i maślanki: Dieta z kefirem i maślanką, Forum Mleczarskie Handel, nr 3.
  • Grochulska, C., 2008, Mleczna Droga - raport o produktach mlecznych, Fresh&Cool Market, June.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214515

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.