PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 3 | 96--104
Tytuł artykułu

The Changes of Colour of Rape and Heather Honeys During Storage

Warianty tytułu
Zmiany barwy miodów rzepakowych i wrzosowych podczas przechowywania
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Zbadano wpływ czasu (3 i 9 miesięcy) oraz warunków przechowywania (temperatura pokojowa z dostępem światła i temperatura pokojowa bez dostępu światła) na barwę miodów rzepakowych i wrzosowych. Zmiany barwy wyrażone w systemie CIE L*a*b* oceniono za pomocą trójbodźcowego kolorymetru. Uzyskane wyniki wskazują, że zarówno odmiana, jak i warunki przechowywania mają istotny wpływ na jasność (L*) i nasycenie barwy (C*) miodu. Stwierdzenie, które warunki przechowywania należy uznać za optymalne dla barwy miodów, jest bardzo trudne, ponieważ podatność miodów na zmiany barwy w zależności od warunków przechowywania była zróżnicowana. Jednakże stwierdzono, że miody wrzosowe, przechowywane w zastosowanych warunkach, były bardziej podatne na zmiany barwy niż miody rzepakowe. Ponadto zaobserwowano, że istniała zasadnicza różnica w kierunku i intensywności zmian barwy w zależności od dostępu światła podczas przechowywania miodów. (abstrakt oryginalny)
EN
In the present study, the effect of time (3 and 9 months) and storage conditions (room temperature storage with the access of light and room temperature storage without access of light) on the colour of rape and heather honeys was investigated. Colour changes of honeys during storage were evaluated using tristimulus colorimeter and CIE L*a*b* (1976) system. The results obtained show that either type of honey or storage conditions influence its lightness (L*) and chroma (C*). It is difficult to indicate which storage conditions are optimal for colour of honey because susceptibility of honeys to colour changes was different depending on storage conditions. However, heather honeys were found to be more susceptible for colour changes in applied conditions than rape honeys. Moreover, it was observed that there was an essential difference in direction and intensity of colour changes depending on access of light during storage of honeys. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
96--104
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Balbarrey G.P., Andrada A., Echazarreta J., Iaconis D., Gallez L. (2012) Relationship between mineral content and color in honeys from two ecological regions in Argentina. In: Color in Food. Technological and Psychological Aspects. Caivano J.L., Del Pilarrbuera M. (Eds.). CRC Press, Taylor and Francis Group, pp. 305-313.
  • [2] Belitz H-D., Grosch W., Schieberle P. (2004) Food Chemistry. Springer, Berlin Heidelberg, 2004.
  • [3] Bertoncelj J., Dobersek U., Jamnik M., Golob T. (2007) Evaluation of the phenolic content, antioxidant activity and colour of Slovenian honey. Food Chemistry, 105, 822-828.
  • [4] Bertoncelj J., Golob T., Kropf U., Korošec M.:(2011) Characterisation of Slovenian honeys on the basis of sensory and physicochemical analysis with a chemometric approach. International Journal of Food Science and Technology, 46, 1661-1671.
  • [5] Brudzynski K., Kim L. (2011) Storage-induced changes in active components of honey de-regulate its antibacterial activity. Food Chemistry, 126, 1155-1163.
  • [6] Crane E. (1976) Honey. A Comprehensive Survey. Heinemann, London.
  • [7] Ferreira I.C.F.R., Aires E., Barreira J.C.M., Estevinho L.M. (2009) Antioxidant activity of Portuguese honey samples: Different contributions of the entire honey and phenolic extract. Food Chemistry, 114, 1438-1443.
  • [8] Gallez L., Marconi A., Tourn E., Gonzalez-Miret M.L., Heredia F.J. (2012) Color of honeys from the southwestern Pampas region. Relationship between the Pfund color scale and CIELAB coordinates. In: Color in Food. Technological and Psychological Aspects. Caivano J.L., Del Pilarrbuera M. (Eds.). CRC Press, Taylor and Francis Group, pp. 133-141.
  • [9] Gonzales A.P., Burin L., del Pilar Buera M. (1999) Color changes during storage of honeys in relation to their composition and initial color. Food Research International, 32, 185-191.
  • [10] Jimenez M., Mateo J.J., Huerta T., Mateo R. (1994) Influence of storage conditions on some physicochemical and mycological parameters of honey. Journal of the Science of Food and Agriculture, 64, 67-74.
  • [11] Piotraszewska-Pająk A., Ciszak S. (2001) The influence of botanical origin on sugar composition, acidity and colour of nectar honeys. In: Commodity Science in Global Quality Perspective, Proceedings of the 13th IGWT Symposium, vol. I, Maribor, Slovenia, pp. 705-710.
  • [12] Sikorski W. (1976) Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności (Chemical and functional properties of ford ingredients ). WNT, Warszawa (in Polish).
  • [13] Terrab A., Diez M.J., Heredia F.J. (2003) Palynological, physic-chemical and colour characterization of Maroccan Honeys. I. River red gum Orange (Eucalyptus camaldulensis Dehnh) honey. International Journal of Food Science and Technology, 38, 379-386.
  • [14] Terrab A., Diez M.J., Heredia F.J. (2003) Palynological, physic-chemical and colour characterization of Maroccan Honeys. II. Orange (Citrus sp.) honey. International Journal of Food Science and Technology, 38, 387-394.
  • [15] Terrab A., Diez M.J., Heredia F.J. (2003) Palynological, physic-chemical and colour characterization of Maroccan Honeys. III. Other unifloral honey types. International Journal of Food Science and Technology, 38, 395-402.
  • [16] Terrab A., Escudero M.L., González-Miret, Heredia F.J. (2004) Colour characteristics of honeys as influenced by pollen grain content: a multivariate study. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84, 380-386.
  • [17] Turkmen N., Sari F., Poyrazoglu, E.S., Velioglu Y.S. (2006) Effects of prolonged heating on antioxidant activity and colour of honey. Food Chemistry, 95, 653-657.
  • [18] Wang X. H., Gheldof N., Engeseth N.J. (2004) Effect of processing and storage on antioxidant capacity of honey. Journal of Food Science, 69, 96-101.
  • [19] White J.W. (1978) Honey. Advances in Food Research, 24, 288-344.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214555

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.