PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 215 | 71--87
Tytuł artykułu

Kształcenie uniwersyteckie jako czynnik wpływający na przedsiębiorczość

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Higher Education as a Factor Influencing Entrepreneurship
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zgodnie z wynikami wielu badań, kapitał ludzki jest najważniejszym czynnikiem decydującym o zakładaniu i przetrwaniu przedsiębiorstw. W badaniu podjęto analizę słuszności powyższej opinii w odniesieniu do polskiej gospodarki. W szczególności podjęto badanie oddziaływania kapitału ludzkiego związanego z kształceniem na poziomie wyższym na formowanie się nowych przedsiębiorstw i ich upadek w ujęciu regionalnym w przekroju czasowym 2003-2010 z zastosowaniem metody panelowej. Postawiono dwie hipotezy badawcze wskazujące, że w ujęciu regionalnym wyższy poziom szkolnictwa wyższego jest powiązany z wyższą stopą kreacji nowych firm oraz z niższą stopą upadku przedsiębiorstw. Otrzymane wyniki badań wspierają pierwszą hipotezę badawczą wskazującą na pozytywne oddziaływanie kształcenia uniwersyteckiego na stopę kreacji nowych przedsiębiorstw. Natomiast hipoteza o negatywnym oddziaływaniu kształcenia uniwersyteckiego na stopę upadku przedsiębiorstw nie znalazła swojego potwierdzenia w wynikach badań i została odrzucona. (abstrakt oryginalny)
EN
According to the results of several studies, human capital is a key factor in the creation and survival of enterprises. In the article the fairness of that opinion was tested in relation to the Polish economy. In particular, the research into influence of human capital associated with higher level education on the formation of new companies and their collapse was undertaken in the regional approach for the years 2003-2010 using a panel method. Two research hypotheses were put forward, showing that in the regional approach a higher level of higher education is connected with a higher level of the formation of new firms and a lower level of the firms' bankruptcy. The results obtained support the first hypothesis, indicating the positive impact of university education on the rate of creation of new businesses. A higher share of higher education graduates, students and post-graduate teachers in the regions' population, positively influence the higher rate of businesses' creation. By contrast, the hypothesis about the negative impact of university education on the rate of business bankruptcies was not confirmed by the results of this research and was rejected. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
71--87
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Armington, C., Acs, Z.J., 2002, The Determinants of Regional Variation in New Firm Formation, Regional Studies, vol. 36, s. 33-45.
  • Audretsch, D.B., Fritsch, M., 2002, Growth Regimes over Time and Space, Regional Studies, vol. 36/2, s. 113-124.
  • Bates, T., 1990, Entrepreneur Human Capital Inputs and Small Business Longevity, The Review of Economics and Statistics, s. 551-559.
  • Bird, B., 1988, Implementing Entrepreneurial Ideas: the Case for Intention, Academy of Management Review, vol. 13, no. 3, s. 442-453.
  • Bratnicki, M., 2008, Konfiguracyjne ujęcie przedsiębiorczości organizacyjnej, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa, vol. 6 (701), s. 17-22.
  • Capelleras, J.L., Greene, F.J., 2008, The Determinants and Growth Implications of Venture Creation Speed, Entrepreneurship and Regional Development, vol. 20, s. 317-343.
  • Cressy, R., 1996, Are Business Startups Debt-Rationed?, The Economic Journal, s. 1253-1270.
  • Dakhli, M., de Clercq, D., 2004, Human Capital, Social Capital, and Innovation: a Multi-country Study, Entrepreneurship and Regional Development, vol. 16, s. 107-128.
  • Delmar, F., Davidsson, P., 2000, Where Do They Come From? Prevalence and Characteristics of Nascent Entrepreneurs, Entrepreneurship and Regional Development, vol. 12, s. 1-23.
  • Gaweł, A., 2007, Ekonomiczne determinanty przedsiębiorczości, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
  • Iyigun, M.F., Owen, A.L., 1998, Risk, Entrepreneurship, and Human-Capital Accumulation, The American Economic Review, s. 454-457.
  • Johansson, E., 2000, Self-employment and Liquidity Constraints: Evidence from Finland, The Scandinavian Journal of Economics, vol. 102, s. 123-134.
  • Korunka, Ch., Frank, H., Lueger, M., Mugler, J., 2003, The Entrepreneurial Personality in the Context of Resources, Environment, and the Startup Process - a Configurational Approach, Entrepreneurship Theory and Practice, vol. 28, s. 23^ł2.
  • Lin, P.Ch., Huang, D.S., 2008, Technological Regimes and Firm Survival: Evidence Across Sectors and Over Time, Small Business Economics, vol. 30, s. 175-186.
  • Lloyd-Ellis, H., Bernhard, D., 2000, Enterprise, Inequality and Economic Development, Review of Economic Studies, vol. 67, s. 147-168.
  • Maskell, P., Malmberg, A., 1999, Localised Learning and Industrial Competitiveness, Cambridge Journal of Economics, vol. 23, s. 167-185.
  • Naude, W., Gries, T., Wood, E., Meintjies, A., 2008, Regional Determinants of Entrepreneurial Start-up in a Developing Country, Entrepreneurship and Regional Development, vol. 20, s. 111-124.
  • Paulson, A.L., Townsend, P.M., Karaivanov, A., 2006, Distinguishing Limited Liability from Moral Hazard in a Model of Entrepreneurship, Journal of Political Economy, vol. 114, s. 100-144.
  • Ucbasaran, D., Westhead, P., Write, M., 2008, Opportunity Identification and Pursuit: Does an Entrepreneur's Human Capital Matter?, Small Business Economics, vol. 30, s. 153-173.
  • Uusitalo, R., 2001, Homo Entreprenaurus?, Applied Economics, vol. 33, s. 1631-1638.
  • Wagner, J., Sternberg, R., 2004, Start-up Activities, Individual Characteristics, and the Regional Milieu: Lessons for Entrepreneurship Support Policies from German Micro Data, The Annals of Regional Science, vol. 38, s. 219-240.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214589

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.