PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 1 | 101--112
Tytuł artykułu

Wykorzystanie metody spektroskopii odbiciowej w bliskiej podczerwieni do identyfikacji czekolady

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Application of NIRS for Identification of Chocolate Brand
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Spektroskopia odbiciowa w bliskiej podczerwieni (NIRS) pozwala badać różne rodzaje żywności w szybki i nieniszczący sposób. Celem tej pracy było jej zastosowanie do analizy zawartości masy kakaowej w zakresie od 30 do 99% w czekoladach produkowanych przez dwóch różnych producentów (Wedel and Lindt). Stosując standardowa procedurę badawcza z wykorzystaniem metod statystyki wielowymiarowej wykazano, ze jest możliwe szybkie przeprowadzenie analiz i rozróżnienie producenta i zawartości masy kakaowej w produktach rynkowych z dużą dokładnością. (abstrakt oryginalny)
EN
Spektroskopia odbiciowa w bliskiej podczerwieni (NIRS) pozwala badać różne rodzaje żywności w szybki i nieniszczący sposób. Celem tej pracy było jej zastosowanie do analizy zawartości masy kakaowej w zakresie od 30 do 99% w czekoladach produkowanych przez dwóch różnych producentów (Wedel and Lindt). Stosując standardowa procedurę badawcza z wykorzystaniem metod statystyki wielowymiarowej wykazano, ze jest możliwe szybkie przeprowadzenie analiz i rozróżnienie producenta i zawartości masy kakaowej w produktach rynkowych z dużą dokładnością. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
101--112
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] http://www.poradnikhandlowca.com.plt/bezcm/archiwum/online01/11_2001/raport 1.html
  • [2] http://www.hurtidetal.pl/magazine_more.php/ed_id,35/aid,699/title,Slodkatabliczka/22.lindt.pl
  • [3 ]http ://www.gieldaspozywcza.pl/news/news. asp ?id=612. http ://www20. http://www.glatt.eom/e/ll_presse/times23site/tms23_fundamentals_l.htm
  • [4] http://www.portalspozywczy.pl/inne/slodycze_przekaski/wiadomosci/goplanaliderem-na-rynku-czekolady,6068.html
  • [5] Dyrektywa 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. odnosząca się do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
  • [6] McFadden Ch., France Ch., Czekolada: (1999) Wielka encyklopedia: ponad 200 przepisów. Warszawa.
  • [7] Coe S.D., Coe M.D. (2000) Prawdziwa historia czekolady. Warszawa.
  • [8] Burns D.A., Ciurczak E.W. (1992) Handbook of Near-Infrared Analysis. Marcel Dekker, Inc. New York.
  • [9] Buhłak K., Drzewieniecka B., Zalewski R.I. (2008) Badanie składu chemicznego śruty sojowej metodą NIRS. Towaroznawcze Problemy Jakości, 1 (14), 102-114.
  • [10] Esbensen K.H., Guyot D., Westad F., Houmoller L.P. (2002) Multivariate Data Analysis in Practice: an introduction to multivariate data analysis and experimental design, Multivariate Data Analysis.
  • [11] Varmuza K., Filzmoser P. (2009) Introduction to Multivariate Statistical Analysis in Chemometrics. CRC Press Taylor & Francis Group.
  • [12] Daszykowski M., Walczak B. (2008) Analiza czynników głównych i inne metody eks¬ploracji danych, w: Zuba D., Parczewski A.: Chemometria w analityce. IES, Kraków.
  • [13] Kowalska J. et.al. (2008) Ocena autentyczności wybranych czekolad. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (59), 74-79.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171214687

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.