PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 216 | 115--125
Tytuł artykułu

Promoting the Romanian Ecological Agriculture through Traditional Products

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Promocja rolnictwa ekologicznego w Rumunii przez produkty tradycyjne
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem niniejszego artykułu jest wskazanie na powiązania pomiędzy trendami na krajowym i europejskim rynku żywności ekologicznej z wysiłkami na rzecz wspierania rolnictwa ekologicznego w Rumunii, a zwłaszcza tradycyjnych rumuńskich produktów żywnościowych, które nadają się do produkcji ekologicznej. W ciągu ostatnich kilku lat obserwuje się pobudzenie wzrostu gospodarczego w dziedzinie rolnictwa ekologicznego w Rumunii. Liczba rolników wzrosła o jedną trzecią w latach 2006-2010, a łączna powierzchnia upraw prawie się podwoiła. Wraz ze wzrostem liczby ekologicznych pastwisk i produkcji paszy wzrosła również liczba zwierząt przeznaczonych do spożycia oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja, mleko, sery czy produkty mleczne. Rozwój rolnictwa ekologicznego i poprawa jego publicznej promocji zapewniły małym i średnim przedsiębiorstwom przemysłu spożywczego szansę na przetrwanie kryzysu gospodarczego, umożliwiając im podjęcie działalności dotyczącej wytwarzania produktów tradycyjnych i ich rejestracji pod marką produktów regionalnych. Działania rządu, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotyczyły m.in. udziału Rumunii w międzynarodowych targach takich produktów, jak: zboża i rośliny techniczne (pszenica, kukurydza, soja i słonecznik), miód i inne produkty pszczelarskie, jagody dzikie, rośliny lecznicze, grzyby, produkty przetworzone (wino z ekologicznych winogron, olej słonecznikowy, sojowy i z konopi). (abstrakt oryginalny)
EN
This paper focuses on connecting the increasing trends in the national and European ecological food market with the efforts for promoting the Romanian ecological agriculture and especially those traditional Romanian food products that are suitable for ecological production. The last few years have registered encouraging growth in the field of ecological agriculture in Romania. As the number of farmers has increased by a third between the years 2006 and 2010 the total surface has almost doubled in the same period of time. With the increase in the number of ecological pastures and fodder the number of livestock destined for consumption also increased along with the additional products of animal origin: eggs, milk, cheese, diary products. The development of ecological agriculture and the improvements in promoting it to the public have provided the small and medium enterprises in the food industry with a chance for surviving the economic downturn by focusing their activity towards traditional products and their registration as brands of controlled origin. The government's actions, through its Ministry for Agriculture and Rural Development, include, among others, Romania's participation in international fairs with such products as: cereals and technical plants (wheat, maize, soy and sunflower), honey and other apiarian products, wild berries, medicinal plants, mushrooms, processed products (wine from ecological grapes, sunflower oil, soy and hemp). (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
115--125
Opis fizyczny
Twórcy
  • Bucharest Academy of Economic Studies, Romania
  • Coresponding member of the "Gheorghe Ionescu Sisesti" Academy of Agricultural and Forestry Sciences, Romania
  • Bucharest Academy of Economic Studies, Romania
Bibliografia
  • Dima, D., et al., 2006, Marfuri alimentare si securitatea consumatorului, Editura Economica Publishing House, Bucharest (in Romanian).
  • Marin, S., 1943, Carte de bucate, "Cartea Romaneasca" Publishing House, Bucharest.
  • Oancea, M., 2003, Managements modern in unitafile agricole, Ceres Publishing House, Bucharest.
  • Oprean, L., Moldovan, M., 1974, Preparate culinare din bucataria popoarelor, "Editura pentru turism" Publishing House, Bucharest.
  • Pricnea, C., 1963, Tara vinurilor, "Editura pentru literatura" Publishing House, Bucharest.
  • Roman, R.A., 1998, Bucate vinuri si obiceiuri romanesti, PAIDEIA Publishing House, Bucharest.
  • ***, Romanian Ministry of Agriculture Report "General view of the Romanian Agriculture and Rural Development", latest version 2011-04-21.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171215019

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.