PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 216 | 163--171
Tytuł artykułu

Reasons for Change Preferences in Domestic Cookware Market and Current Trends in the Field

Warianty tytułu
Przyczyny zmian preferencji na rynku naczyń domowych i aktualne tendencje w tej dziedzinie
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Bezpieczeństwo naczyń domowych, a także chęć i potrzeba zapewnienia użytkownikowi dostępu do naczyń funkcjonalnych, bardziej estetycznych, ergonomicznych, stwarzających możliwość obniżania kosztów przygotowywania pożywienia - stały się powodem do ciągłych poszukiwań w tej dziedzinie rozwiązań nowych i form bardziej atrakcyjnych. Ważną cześć pracy stanowią badania własne. Celem tych badań było poznanie trendu w zakresie rodzaju bazy materiałowej wykorzystywanej obecnie w produkcji naczyń domowych, ustalenie przyczyn zmian w tej dziedzinie, określenie zmian preferencji użytkowników naczyń. Okazuje się, że zdecydowanie traci na znaczeniu w tej dziedzinie aluminium (poza odlewanym aluminium), a także obniża się udział na tym rynku naczyń emaliowanych. Natomiast dzięki zapewnieniu bezpieczeństwa użytkowania, a także dzięki wielu innym zaletom - największy rozwój nastąpił w produkcji naczyń wytwarzanych ze specjalnych stopów stali nierdzewnej. (abstrakt oryginalny)
EN
Safety of household dishes, as well as a desire and a need to provide users with access to functional, more aesthetic, ergonomic and lowering the cost of preparing food kitchen utensils - were the reasons for the constant search for solutions in the field of new and more attractive forms. An important part of the work is their own research. The aim of this study was to determine the trend of the type of base material currently used in the production of domestic equipment, to determine the causes of changes in this area and to determine changes in kitchen utensils user preferences. It turns out that there is definitely a loss of importance in the field of aluminum (except cast aluminum), and a decrease of enamelware in the market share. Due to safety ensuring as well as its many other advantages, the biggest development occurred in the utensils manufactured from special alloy steel. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
163--171
Opis fizyczny
Twórcy
  • Cracow University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Dobrzański, L.A., 2006, Materiały inżynierskie i projektowanie materiałowe. Podstawy nauki o materiałach i metaloznawstwo, WNT, Warszawa.
  • Hornik, S., 2002, Studium kształtowania jakości wyrobów emaliowanych, praca habilitacyjna, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  • Piech, M., 2005, Wpływ naczyń kuchennych na zdrowie człowieka, praca dyplomowa, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  • Przybyłowicz, K., 2007, Metaloznawstwo, wyd. 8 zm., WNT, Warszawa.
  • Twardecki, A., Słownik sztuki starożytnej Grecji i Rzymu, the Internet version.
  • www.kulinaria.pl [access: May 2011].
  • www.naczynia.pl [access: May 2011].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171215055

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.