PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 217 | 45--53
Tytuł artykułu

Attitude of Food Packaging Supply Chain Stakeholders toward Packaging Safety

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Postawa uczestników łańcucha dostaw opakowań do żywności wobec bezpieczeństwa opakowań
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Bezpieczeństwo opakowań, rozumiane jako brak zagrożenia lub znikome zagrożenie dla konsumenta ze strony opakowania, powinno być rozpatrywane w całym łańcuchu ich dostaw. Wszyscy uczestnicy łańcucha mają wpływ na zapewnienie bezpieczeństwa poprzez eliminację lub minimalizację zidentyfikowanych zagrożeń, zapewnienie odpowiednich informacji oraz identyfikowalności materiałów opakowaniowych i opakowań do żywności. Ze względu na szczególną rolę producentów i dystrybutorów opakowań do żywności w tym zakresie celem pracy było zbadanie postaw dostawców opakowań prowadzących działalność na terytorium Polski wobec działań wpływających na bezpieczeństwo opakowań. Badania dotyczyły przestrzegania wymagań prawnych związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa opakowań, takich jak przestrzeganie zasad dobrej praktyki produkcyjnej GMP, przekazywania i wymagania od dostawców deklaracji zgodności oraz zapewnienia identyfikowalności przekazywanych materiałów i opakowań. Uzyskane wyniki jednoznacznie wskazały, że podstawowe wymagania prawne nie są przestrzegane, a uczestnicy łańcucha dostaw nie zapewniają warunków niezbędnych w procesie zapewnienia bezpieczeństwa opakowań. (abstrakt oryginalny)
EN
Packaging safety understood as lack of hazard or inconsiderable hazards for consumer from packaging. Safety should be considered in whole packaging supply chain. All chain participants have influence on safety assurance by elimination or minimization of identified hazards, suitable information assurance and food packaging materials and food packaging traceability. Regarding particular part of food packaging producers and distributors main goal of paper was research on attitude of packaging suppliers toward actions influencing on packaging safety producers and distributors of packaging materials and packaging intended to come into contact with foodstuffs, running business on the territory of Poland. Research concerns compliance of legal regulation related to food packaging safety such as application of Good Manufacturing Practice principles, conformity declarations and traceability assurance of passing materials and packaging. Obtained results clearly indicated that basic legal requirements were not obeyed and supply chain contributors are not complying with crucial conditions for proper packaging safety assurance process. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
45--53
Opis fizyczny
Twórcy
  • Cracow University of Economics, Poland
  • Cracow University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Bix, L., Fuente, J. de la, Sundar, R.P., Lockhart H., 2009, Packaging Design and Development, in: Yam, K. (ed.) The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, 3rd ed., J. Wiley and Sons, Danvers.
  • Commission Regulation (EC) No 2023/2006 of 22 December 2006 on good manufacturing practice for materials and articles intended to come into contact with food, Official Journal L 384, 29/12/2006, pp. 0075-0078.
  • Ćwiek-Ludwicka, K., Stelmach, A., Mazańska, M., Jurkiewicz, M., Półtorak, H., 2004, Oznaczanie migracji globalnej z opakowań żywności do płynów modelowych metodami zalecanymi w Unii Europejskiej, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, t. 55, nr 1.
  • Good Manufacturing Practice for the Manufacture of Paper and Board for Food Contact, 2010, CEPI, Brussels.
  • Guidelines for Good Manufacturing Practice for Plastic Materials and Articles Intended for Food Contact Applications, 2008, Plastic Europe, Cefic-FCA, EuPC.
  • EN 14943:2006. Transport Services. Logistics. Glossary of Terms.
  • ISO 22000:2005. Food Safety Management Systems. Requirements for any Organization in the Food Chain.
  • Lisińska-Kuśnierz, M., 2010, Społeczne aspekty opakowalnictwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków.
  • Lisińska-Kuśnierz, M., Ucherek, M., 2006, Opakowania w ochronie konsumenta, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków.
  • Ossberger, M., 2009, Migration from Food Contact Materials, in: Yam, K., The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, 3rd ed., J. Wiley & Sons, Danvers.
  • Pogorzelska Z., 2005, Wymagania dotyczące oceny jakości zdrowotnej materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wynikające z aktów prawa UE i ustawodawstwa polskiego, Opakowanie, nr 9.
  • Regulation (EC) No 1935/2004 of the European Parliament and of the Council of 27 October 2004 on materials and articles intended to come into contact with food and repealing Directives 80/590/EEC and 89/109/EEC, Official Journal L 338, 13/11/2004, pp. 0004-0014.
  • Sikora, T., 2005, Methods and Systems of Food Quality and Safety Assurance, Polish Journal of Food and Nutrition Science, vol. 14/55, SI 1, pp. 41-48.
  • Sikora, T., Kafel, P., 2011, Benefits of Implementation and Certification of Management Systems in the Food Industry Enterprises, 5th International Quality Conference, Center for Quality, Faculty of Mechanical Engineering, University of Kragujevac, Serbia.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171215431

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.