PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 217 | 102--111
Tytuł artykułu

The Activities of Wielkopolska Companies towards Improving the Environmental Performance of Dairy Products' Manufacturing Process

Warianty tytułu
Działalność wielkopolskich przedsiębiorstw mleczarskich w kierunku poprawy parametrów środowiskowych procesu wytwarzania produktów mleczarskich
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Polityka ekologiczna Unii Europejskiej w znacznym stopniu jest oparta na zasadzie zrównoważonego rozwoju. Wyznacza ona podstawowe trendy dla przedsiębiorstw produkcyjnych, w tym dla przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego. Według tej zasady przedsiębiorstwa w swojej działalności powinny równorzędnie traktować cele ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. W przedsiębiorstwach mleczarskich podczas procesu produkcji powstają substancje powodujące zanieczyszczenie środowiska naturalnego, w tym zanieczyszczenie powietrza, gleby i wód. Jednostki te są zmuszone prowadzić działalność prośrodowiskową zmniejszającą ich stopień polutogenności. Takie działanie jest związane z koniecznością dostosowania się do regulacji unijnych. Przedsiębiorstwa mleczarskie zaczęły w znacznym stopniu wdrażać takie działania po wstąpieniu Polski do UE. W artykule została opisana działalność prośrodowiskową prowadzona w przedsiębiorstwach mleczarskich w Wielkopolsce. Przebadano 32 jednostki, wśród których były jednostki małe, średnie i duże. Respondenci odpowiadali na pytania związane z czynnikami motywującymi ich do działań ekologizacyjnych oraz z priorytetami i barierami takich działań. Przedsiębiorstwa mleczarskie wykazały, że parametry środowiskowe zmieniają się, tak samo jak polityka środowiskowa przedsiębiorstw. U większości przedsiębiorstw poprawiły się następujące parametry: waga odpadów w odniesieniu do produktu gotowego, ilość opakowań przeznaczonych do recyklingu w porównaniu z całkowitą ilością opakowań, wielkość emisji do atmosfery oraz ilość ścieków powstających w procesie produkcji. (abstrakt oryginalny)
EN
The dairy companies during the production stress the natural environment in range of atmosphere, water and ground pollutions. In the article the proenvironmental activities were presented. They were conducted in Wielkopolska dairy companies. Thirty two units were included in the inquiry, among which there were small, medium and large companies. The respondents answered the questions, which were concerned motivately factors to the proenvironmental activities and priorities as well as barriers of these activities. The dairy companies indicated environmental parameters changes and changes in the company environmental politics. The proenvironmental activities are taken in the examination companies. In most researched companies there were improved the following environmental factors: wastes weight with respect to finished product, quantity of recovered packaging in comparison with complete amount of packaging, the volume of atmosphere emission and quantity of sludge produced in production process. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
102--111
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznan University of Life Sciences, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Pietrzak, M., Szajner, P., 2006, Raport o stanie i perspektywach rozwoju branży mleczarskiej, SGGW, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171215515

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.