PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 217 | 205--210
Tytuł artykułu

Comparison and Application of Scaling Methods

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Zastosowanie i porównanie metod skalowania
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Niniejszy artykuł jest poświęcony przeglądowi metod skalowania służących do ilościowego wyrażania zróżnicowania jakości. Ocena wybranych metod skalowania polegała na efektywnym, całkowitym rozpoznaniu ich możliwości, co pozwoliło na świadome uniknięcie błędów w ocenach i umożliwiło zachowanie możliwie wysokiej dokładności i powtarzalności oznaczenia wyników, przy jednoczesnym najmniejszym nakładzie czasu, najmniejszej liczbie próbek i najmniejszej liczbie powtórzeń oraz możliwie prostej i jednoznacznej interpretacji wyników. Z udziałem profesjonalnego zespołu 10 osób, tzw. wybranych oceniających o sprawdzonej wrażliwości sensorycznej, charakteryzujących się dobrą stałością ocen i pamięcią, zgodnie z ogólnie przyjętymi wymogami i w specjalnie przygotowanym laboratorium dokonano oceny poszczególnych metod skalowania. Badania skupiły się głównie na ocenie smaku gorzkiego wybranych alkaloidów z wykorzystaniem skal graficznych. Po porównaniu wybranych metod skalowania okazało się, że najdokładniej można było ocenić smak wybranych próbek alkaloidów, stosując hybrydę powstałą z połączenia skali kategorii ze skalą liniową. (abstrakt oryginalny)
EN
The evaluation of chosen scaling methods meant effective, complete recognition of their possibilities which allowed to avoid mistakes in evaluations consciously and allowed to keep high preciseness and repetition of marking the results as much as it possible with the smallest amount of time, number of samples and number of repetitions as well as simple and unambiguous interpretation of the results. The evaluation of individual scaling methods was made on the basis of professional team consisting of 10 persons which meant selected evaluators of verified sensor sensitivity characterized by good consistency of marks and memory in accordance with generally approved requirements and in specially prepared laboratory. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
205--210
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Baryłko-Piekielna, N., Matuszewska, I., 2009, Sensoryczne badanie żywności, WN PTTŻ, Kraków.
  • Jasiczak, J., Wysocka, W., Skolik, A., 1999, Matryca molekularna receptorów smaku gorzkiego w badaniach struktury alkaloidów chinolizydynowych, in: Koroniak, H., Barciszewski, J. (eds.), Na pograniczu chemii i biologii, vol. 3, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań.
  • PN-ISO 5492, 1997. Analiza sensoryczna - terminologia [Sensory analysis - vocabulaire].
  • PN-ISO 8586-1, 1998. Analiza sensoryczna - Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających - Wybrani oceniający [General guidance for the selection, training and monitoring of assessor part 1: selected assessor].
  • PN-ISO 8586-2, 1998. Analiza sensoryczna - Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających - Eksperci [General guidance for the selection, training and monitoring of assessor part 2: experts].
  • PN-ISO 8589, 1998. Analiza sensoryczna - Ogólne wytyczne dotyczące projektowania pracowni analizy sensorycznej [General guidance for the design of test rooms].
  • PN-ISO 6658, 1998. Analiza sensoryczna - Metodologia - Wytyczne ogólne [Sensory analysis-methodology-general guidance].
  • PN-ISO 3972, 1998. Analiza sensoryczna - Metodologia - Metoda sprawdzania wrażliwości smakowej [Sensory analysis-methodology-method of investigating sensitivity of taste].
  • PN-ISO 4121, 1996. Analiza sensoryczna - Metodologia - Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania [Sensory analysis-methodology-evaluation of food products by methods using scales].
  • Skolik, A., Jasiczak, J., Kikut-Ligaj, D., 2002, Shape of Bitter Receptors Studied by Computer Modeling, Poznań 7th International Commodity Science Conference, pp. 640-645.
  • Skolik, A., Przybył, A., Kikut-Ligaj, D., 2006, The Scaling Method as a Tool for Visualization of the Bitter Taste, in: Pugachevsky, G.F., Pirtulskaya, N.V., Rudavskaya, H.B. (eds.), 15th IGWT Symposium "Global Safety of Commodity and Environment. Quality of Life", Kyiv National University of Trade Economics.
  • Skolik, A., 2006, Use of Methods of Sensory Analysis in Investigatting the Bitter Taste of Selected Alkaloids, in: Żuchowski, J. (ed.), III International Conference, Role of Science of Commodities in Quality Management in Knowledge - Based Economy, Innovativeness in Product and service Quality, Development, Technical University of Radom, Poland.
  • Skolik, A., 2007a, Use of Scaling Methods in Investigating of the Bitter Taste, Current Trends in Commodity Science, 9th International Commodity Science Conference (IGWT) Poznań, vol. II.
  • Skolik, A., 2007b, Selected Sensory Scaling Methods in Product Quality Assurance System, III International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain, Wrocław University of Enviromental and Life Sciences, Faculty of Food Department of Animal Products Technology and Quality Management, Polish Scienty of Food Technologists, Wrocław.
  • Skolik, A., 2011, Smak w analizie sensorycznej, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171215541

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.