PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 881 | 79--91
Tytuł artykułu

Charakterystyka rynku mrożonych przetworów warzywnych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Frozen Vegetables Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W ostatnich latach obserwuje się zmiany w modelu żywienia, konsumenci preferują żywność korzystnie wpływającą na zdrowie i łatwiejszą w przygotowaniu do spożycia, co wpływa na wzrost popytu m.in. na mrożone warzywa. Rynek przetworów mrożonych uważany jest za jeden z bardziej dynamicznie rozwijających się rynków artykułów żywnościowych. Oferta mrożonek jest coraz szersza. Do najczęściej spożywanych przez konsumentów i zarazem najczęściej produkowanych mrożonek warzywnych należą marchew, fasola oraz brokuły. W artykule przedstawiono wybrane determinanty rozwoju rynku żywności mrożonej, do których zalicza się: cena, jakość produktu, temperatura otoczenia, pora roku, tendencje występujące na rynku rolno-spożywczym, a także upodobania klientów. Przeanalizowano wielkość eksportu oraz importu mrożonych przetworów warzywnych. Scharakteryzowano również najczęściej wybierane przez konsumentów marki mrożonek. (abstrakt autora)
EN
In recent years the model of nutrition has changed, consumers prefer food that is healthy and easier to prepare for consumption. This has resulted in increased demand for food items, including frozen vegetables. The frozen foods industry is considered one of the most dynamically developing in the food industry, with the frozen vegetables offer expanding ever more widely. The most commonly consumed and therefore frequently produced frozen vegetables are frozen carrots, beans and broccoli. The study presents selected determinants of the development of the frozen food market, including price, prod. uct quality, environmental temperature, season, trends in the agricultural-food market and customer tastes. It presents the most frequently chosen frozen food brands. The objective is to analyse the size of sale, and the volume of exports and imports of frozen vegetable products. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
79--91
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • Basałaj A., Garbacki J. [2007], Rynek przetworów, "Poradnik Handlowca", nr 11.
  • Bąkowski J. [2001], Strategia rozwoju przemysłu owocowo-warzywnego w Polsce do 2010 r., "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 9.
  • Boruc R. [2009], Zamrożony potencjał, "Poradnik Handlowca", styczeń.
  • Bugała A. [2006], Polski handel zagraniczny mrożonymi warzywami w 2005 r., "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 5.
  • Bugała A. [2009], Eksport produktów ogrodnictwa do Rosji, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 2.
  • Chudzik D. [2006], Sezonowość w handlu detalicznym na przykładzie artykułów mrożonych, "Handel Wewnętrzny", nr 2.
  • Covino R.M. [2008], Stepping up to the Plate, "Meal Solutions", vol. 57, nr 3.
  • Drożdż J. [2005], Przetwórstwo produktów pochodzenia roślinnego po integracji z Unią, "Przemysł Spożywczy", nr 6.
  • Górska-Warsewicz H. [2005], Rozwój rynku żywności mrożonej, "Przemysł Spożywczy", nr 9.
  • Górska-Warsewicz H. [2006]. Rynek żywności mrożonej, "Przemysł Spożywczy", nr 9.
  • Gruda Z., Postolski J. [1999], Zamrażanie żywności, WNT, Warszawa.
  • Jaworowska A. [2010], Światowy i europejski rynek mrożonych owoców i warzyw, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 1.
  • Jędrzejewska J. [2006], Stan i konkurencyjność chłodnictwa wielobranżowego w Polsce po wejściu do UE, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr l.
  • Karwowska A. [2006a], Poltino na stół, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 1.
  • Karwowska A. [2006b]. Przetwórcy owoców i warzyw - o najpilniejszych potrzebach branży, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 5.
  • Kasprzyk Z. [2009]. Sytuacja w przetwórstwie owocowo-warzywnym przed sezonem 2009 r., "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 2.
  • Koźmiński R. [2006]. Produkcja i dystrybucja produktów mrożonych w Polsce, "Przemysł Spożywczy", nr 9.
  • Krajewski K. [2005], Transport i logistyka żywności mrożonej, "Przemysł Spożywczy", nr 9.
  • Kubiak K. [2000], Ekonomiczne problemy krajowego przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz sposoby ich rozwiązywania przed przystąpieniem do Unii Europejskiej, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 5.
  • Nosecka B. [2006], Sytuacja na rynku przetworów owocowych i warzywnych, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 7-8.
  • Nosecka B. [2007], Zmiany na rynku mrożonych owoców i warzyw, "Przemysł Spożywczy", nr 9.
  • Nosecka B., Bugała A. [2010], Polski handel zagraniczny mrożonymi warzywami i owocami, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 2.
  • Płocharski W., Nosecka B. [2005a], Aktualna sytuacja branży przetwórstwa owoców i warzyw w Polsce a procesy globalizacji (1), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo ­ Warzywny", nr 8-9.
  • Płocharski W., Nosecka B. [2005b], Aktualna sytuacja branży przetwórstwa owoców i warzyw w Polsce a procesy globalizacji (2), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo ­ Warzywny", nr 10.
  • Przegalińska J.M. [2006a], Hortex ostro pnie się w górę, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr l.
  • Przegalińska J.M. [2006b], O cenach, kredytach i możliwościach promocji przetworów owocowo-warzywnych, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 7-8.
  • Robinson A. [2008a], Frozen Foods Can Create a Home Meal Solutions, "Meal Solutions".
  • Robinson A. [2008b], Good All Around, "Frozen Food Age", November.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171215595

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.