PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | nr 352 | 5--17
Tytuł artykułu

Zmiany migracji globalnej z folii opakowaniowych w funkcji czasu

Warianty tytułu
Changes In the Global Migration Prom Packing Poll In the Function of Time
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Związki migrujące z folii opakowaniowych mogą być przyczyną kontaminacji produktów spożywczych - a tą drogą trafić do organizmu człowieka. Materiałem doświadczalnym była kurczliwa folia PCW o symbolu 20SFJ21 produkcji Union Chimigue Belge. Część próbek poddano przed badaniem wstępnemu kurczeniu w warunkach: 5 minut - 353 K, aby określić wpływ obkurczania folią produktów na wielkość migracji globalnej.
EN
The compounds migrating from packing foil may cause the contamination of foodstuffs and, this way, they may enter the system of man. It Is assumed that the global migration at the given temperature continues to increase till it reaches the maximum defined by a number of factors. The studies carried out at various temperatures have proved that the course of migration is characterized by a number of successive rises and drops. The maximum values of migration at various temperatures occur more rapidly than the standardized by the EEC and the U.S.A. conditions of studies provide for. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--17
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Crosby N.T., Food Packaging Materials. Aspects of Analysis and Migration of Contaminants, ASP LTD, London 1981.
  • Nadzór sanitarny nad żywnością i przedmiotami użytku, praca zbiorowa pod red. M. Nikonorowa, PZWL, Warszawa 1985.
  • Walden-Kozłowska A., Określenie relacji między temperaturą a migracją globalną z folii PCW, "Zeszyty Naukowe," AE, Kraków 1988, nr 276, s. 17-26.
  • Walden-Kozłowska A., Próba statystycznej weryfikacji metod badania migracji globalnej, "Zeszyty Naukowe," AE, Kraków 1989, nr 280, s. 91-102.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171215839

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.