PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | nr 344 | 5--13
Tytuł artykułu

Badanie zawartości metali w niektórych produktach zbożowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Studies on the Metal Content of Cereal Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W warunkach żywienia naszego kraju produkty zbożowe odgrywają znaczną rolę w dostarczeniu energii białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Dostarczają one człowiekowi nie tylko wielu niezbędnych składników odżywczych, ale również znacznych ilości metali ciężkich zwłaszcza kadmu i ołowiu. Ze względu na profilaktykę zdrowotną zawartość me5tali powinna być stale monitorowana. Prac na ten temat jest niewiele. W związku z tym uwzględniając wysoki udział przetworów zbożowych w krajowej diecie człowieka, postanowiono wykonać badania dotyczące zawartości ołowiu, kadmu, miedzi, cynku, żelaza i manganu w produktach zbożowych.
EN
The aim of the studies was to determine the content of lead, cadmium, copper, zinc, iron and manganese in cereal products available in everyday food traffic in Cracow. It has been stated that all the tested cereal products contained lead and cadmium pollutants. The levels of copper, zinc, iron and manganese in the selected cereal products differed from the values listed for these products in the "Tables of composition and nutritive values of food products", used in Poland. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--13
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Buliński R. , Kot A., Błoniarz J., Wyszogrodzka L., Zawartość metali ciężkich w krajowych zbożach i ich przetworach, XX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN nt. "Optymalne wykorzystanie surowców w produkcji żywności", 1989, nr 7.
  • Falandysz J., Lorenc-Biała H., Centkowska D., Zawartość metali w niektórych środkach spożywczych. Roczn. PZH, XXXVIII, 1987, nr 4-5, s. 344-346.
  • Jabłoński E., Zawartość i dostępność żelaza w wybranych gatunkach pieczywa, "Bromat. Chem. Toksykol". 1979, nr 12, s. 111.
  • Kabata-Pandias A., Pierwiastki śladowe w środowisku biologicznym, Wyd. Geologiczne, Warszawa 1979.
  • Krełowska-Kułas M. Badanie zawartości pierwiastków śladowych w wybranych produktach spożywczych, "Zeszyty Naukowe", AE, Kraków 1988.
  • Krełowska-Kułas M., Zawartość metali w niektórych produktach zbożowych., XX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN nt. "Optymalne wykorzystanie surowców w produkcji żywności", 1989, nr 17.
  • Łoś-Kuczera N., Piekarska J., Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych, cz. II-VII, PZWL, Warszawa 1988.
  • Nabrzyski M., Gajewska R., Badania zawartości rtęci, kadmu i ołowiu w żywności, "Roczn. PZH" 1984, XXXV, nr 1, s. 1-11.
  • Nikonorow M., Zanieczyszczenia chemiczne i biologiczne żywności, WNT, Warszawa 1980.
  • Nikoronow M., Piekacz H., Ocena higieniczna środków spożywczych w zakresie zanieczyszczenia metalami szkodliwymi dla zdrowia II. Ołów, kadm, cynk i miedź w 20 podstawowych artykułach żywności, "Roczn. PZH" 1978, XXIX, nr 6, s. 611-626.
  • Nowacka-Barczyk K., Kęsy-Dąbrowska I., Zawartość cynku, miedzi i żelaza w niektórych produktach spożywczych, "Bromat. Chem. Toksykol." 1986, XIX, nr 3, s. 142.
  • Pfannnhauser W., Pehanek U., Die Belastung der Nahrung in Osterreich mit Tpxischen Schwermetallen. Lebensmittel u. Ernährung 1977, nr 30, a. 88.
  • Piekarska J., Łoś-Kuczera M., Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych, PZHL, Warszawa 1983.
  • Rafalski H,, Świtonia T., Zawartość składników mineralnych w wybranych produktach spożywczych, "Roczn. PZH" 1984, nr 6, s. 515-523.
  • Rakowska M., Secomska B., Rola produktów zbożowych w kształtowaniu prawidłowego spożycia, "Żywienie człowieka" 1974, nr 1, s. 52
  • Williams D.R., The metalls of lite. Van Nostrand Reinhold, New York, London 1971.
  • Woidich H., Pfannhauser W., Schwermetelle in der Nehrung-Analytische Kontrolle in Osterreich, Nahrung, 1977, nr 21, s. 685.
  • Zarządzenie Ministra Zdrowie i Opieki Społecznej z dnia 18 X 1981 Monitor Polaki 1985, nr 39, poz. 259.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216013

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.