PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | nr 344 | 31--42
Tytuł artykułu

Dobór parametrów do oceny jakości mięsa jagniąt - krzyżówek

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Selection of Parameters for Lamb Hybrid Quality Assessment
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy tej podjęto próbę określenia istotnych parametrów do oceny jakości mięsa jagniąt-krzyżówek przyjmując za kryterium wyboru cech ich zmienność (różnicowanie materiału doświadczalnego) oraz wpływ na jakość całkowitą mięsa. W związku z tym, w oparciu o przegląd literatury i badania własne, określono wpływ krzyżowania owiec na wybrane cechy jakościowe mięsa jagniąt.
EN
Hybridization has been recognized to be a method of sheep production intensification. Attention has been drawn to possible unfavourable effects of the selection of slaughter animals, especially with respect to the deviations of structure and sensory characteristics of meat. In this connection, the necessity of lamb hybrid quality assessment has been stressed. Basing on the literature and private studies, the effect of crossbreeding on quality factors of lamb meat has been determined. It has been showed that this effect on individual properties is very differentiated. Taking the significance of the effect on the overall quality and variability for the criterion of the selection of properties for the lamb hybrid quality assessment, the following parameters have been proposed to be used for the determination of the effect of sheep crossbreeding on the quality of lamb meat: water and fat contents, pH, water absorbability, brilliance of colour, content of pigments and sensory characteristics of the meat. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
31--42
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Alterkirch W., Otto E., Kupatz B., Zur Frage der Lämmertmast und des Schlachtwertes von Hammeln voerschiedener Rassen, Tierzucht, 1962, nr 9, s. 383.
  • Borys B., Jakość tuszy i mięsa jagniąt z krzyżówek przemysłowych, praca doktorska, IZ, Kraków 1979.
  • Doroszewski B., Doroszewska Z., Nawara W., Badania fizykochemiczne i organoleptyczne właściwości mięsa jagnięcego rasy merynos bułgarski oraz mieszańców F<sub>1</sub> z merynosem polskim z uwzględnieniem heterozji, "Owczarstwo" 1978, nr 14, s. 7-8.
  • Hamm R., Aktuelle Fragen der internationalen Fleischforschung. Qualität des Fleisches, "Fleischwirtschaft" 1979, nr 8, s.1190.
  • Kędzior W., Jakość mięsa jagniąt z krzyżówek towarowych owcy pogórza, praca doktorska, Instytut Towaroznawstwa, AE, Kraków, 1983.
  • Krauze S., Olędzka R., Rundowicz A., Badanie strawności różnych rodzajów mięs surowych, a także poddanych procesom termicznym, "Roczniki PZH" 1970, nr 1, s 39.
  • Krzywicki K., Biochemiczne podłoże niektórych zmian przydatności technologicznej mięsa, "Gospodarka Mięsna" 1976, nr 7, s. 24.
  • Laskovskaja J., Kielman L., K woprosu o piszczewoj ciennosti mięsa, "Miasn. Industr. SSSR" 1969, nr 4, s. 11.
  • Lewczuk A., Badania porównawcze nad wzrostem i wartością, poubojową jagniąt merynosowych i pochodzących z krzyżowania lincoln x Merynos polski. Cz. 2 Wzrost i wartość poubojowa skopów mieszańców i Merynosowych w wieku 180 i 240 dni "Roczn. Nauk Roln." 1974, B-96-4, s. 41.
  • Łabędzka S., Charakterystyka wartości mięsa owiec rasy kent z aktualnych warunków produkcyjnych na Pomorzu Zachodnia. Cz. 2, "Zeszyty Naukowe", AR, Szczecin 1973, nr 41, s. 99.
  • Pezacki W., Wstępny przerób żywca rzeźnego, WPL, Warszawa 1957.
  • Piestrak T., Kołczak T., Brzozowska H., Niektóre właściwości mięsa jagniąt polskiej owcy górskiej oraz mieszańców pochodzących z krzyżówki polskiej owcy górskiej z trykami Ile-De-France i długowełnistej owcy polskiej (odmiany rząskowskiej). "Roczn. Inst. Przem. Mięsn. i Tłuszcz." 1977, XIV, s. 41.
  • Potthast K., 26 Europäischer Fleischforscherkongress in Colorado Springs (USA). Bedeutung von Fleisch fur Ernährung und Gesundheit, "Fleischwirtschaff 1981, nr 7, s. 1004.
  • Prost. E. Kształtowanie się i zmienność podstawowych cech jakościowych mięsa zwierząt rzeźnych, rozprawa habilitacyjna, AR, Lublin 1977.
  • Prost E., Współczesne problemy higieny żywności zwierzęcego pochodzenia, "Medycyna Weterynaryjna" 1978, nr 2, s. 65.
  • Rogozin B.A., Izmienienje chimiczeskowo sostawa miasa watuchow i baranow raznych porod w zawisimosti ot wozrosta. Sb. Rabot. Mołodych Uczonych Sew. - Osietinsk S.-Ch. in.-te, 1964, XI, s. 290.
  • Sarican C, Wagner K. H. Wagner-Hering E., Gehalt an Protein und Mineralstoffen im Lammfleisch (Muse, longissimus dorsi) von verschiedener Kreuzungen, "Fleischwirtschaft" 1976, nr 12, s. 1791.
  • Sarnecki A., Mięso baranie - walory smakowe i odżywcze, "Gospodarka Mięsna" 1978, nr 12, s. 8.
  • Scheper J., Bedeutung des Safthaltevermögens für die Fleischbeschaffenheit beim Schwein, "Fleischwirtschaft" 1975, nr 9, s. 1176.
  • Schiefer G., Scharner E., Einfluss von Alter, Lebendnasse, Geschlecht und Geburtstyp auf ausgewählte Qualltätsparameter von Mastlammer-Fleisch, "Arch. f. Tierzucht" 1977, nr 2, s. 129.
  • Sink J.D., Factors influencing the flavor of musele foods, "J. Food Sci." 1979, nr 1, s. 1.
  • Sink J. D., Caporaso F., Lamb and mutton flavour, contrybuting factors and chemical aspects, "Meat Sci." 1977, nr 1, s. 119.
  • Smolińska T., Górska I., Niektóre wskaźniki technologiczne i konsumpcyjne mięsa owiec merynosowych i cygajskich, "Zeszyty Naukowe", WSR, Wrocław 1967, Tootechnia XIV, nr 71, s. 123.
  • Solomon M.B., Kemp J.D., Moody W.G., Effect of breed and slaughter weight on physical, chemical and organoleptic properties of lamb carcasses, "J. Animal Sci." 1960, nr 5, s. 1102.
  • Theriez H., Tissier M., Robelin J., The chemical composition of the intensively fed lamb, "Animal Production" 1981, nr 1, s. 29.
  • Ulanow A.N., Ławrientiewa A.M., Sunkowa N.P., Wozrastnyje izmienienja chimiczeskowo sostawa miasa u jagniet, "Wiestn. Sielchoz. Nauki" 1967, nr 1, s. 88.
  • Załuska K., Badania nad wpływem czynników: kastracji, terminu urodzenia w obrębie kotelni i rasy na zmienność wzrostu i rozwoju oraz na wartość poubojowe tuczonych jagniąt, praca habilitacyjna, WSR, Olsztyn 1968.
  • Załuska K., Wstępna ocena wartości poubojowej jagniąt z krzyżowania leicester x merynos (pokolenie F<sub>1</sub>) w porównaniu z czystym merynosem, "Roczn. Nauk Roln." 1969, nr 91-B-A, s. 485.
  • Załuska K., Mielnik J., Groth I., Porównanie zawartości suchej masy, białka ogólnego i tłuszczu surowego w mięsie jagniąt rasy merynos polski i czarnogłówka w zależności od rasy i badanego mięśnia, "Roczn. Nauk Roln." 1968, nr 90-B, s. 511.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216017

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.