PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | nr 406 | 33--44
Tytuł artykułu

Określenie odporności białych powłok emalierskich na działanie produktów spożywczych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Resistance of White Enamel Coating to the Action of Food Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Agresywność środków spożywczych jest zróżnicowana i zależy od ich składu chemicznego, stężenia roztworu, pH roztworu, temperatury oraz czasu działania. Po dokonaniu wstępnych pomiarów pH wywarów i roztworów, do badań wybrano trzy środki spożywcze o różnych stężeniach, a mianowicie: wywar z buraków ćwikłowych, napar z herbaty ekspresowej oraz roztwór wodny zaprawy z czarnej porzeczki. Do porównania odporności na ciemnienie badanych emalii - pod wpływem wymienionych środków spożywczych - zastosowano metody badawcze w zakresie określania wartości stopnia białości oraz połysku.
EN
The paper deals with darkening of metal products coated with white enamel under the action of foodstuff. In spite of great significance of that problem, no testing method has been standarized so far. Long-term studies on enamel behaviour were carried out, using several food products, at various concentrations which acted on enamel for different periods of time. A classification of enamel coatings was suggested, taking into consideration the degree of resistance to darkening under the action of food products. The best effects of the studies (reproducibility of results, differntiation of results depending on enamel type) were obtained whe tea solution was used. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
33--44
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Albert P.P., Colour stability of enamels a contribution. "Vitreous Enameller" 1976 (27), no 2.
  • Ankerst H., Einige Erfahrungen mit dem Email, "Email" 1966, no 7-8.
  • Bruckner F., Farb- und Glanzmessung als Massnahme der Qualitatssicherung fur die Email- Beschichtungsindustrie, "Mitteilungen VDEfa" 1989, nr 3
  • Hornik S., Jakość wyrobów emaliowanych. "Problemy Jakości", 1989, nr 3.
  • Hornik S., Ocena znormalizowanych metod badani wyrobów emaliowanych, Materiały z konferencji PTT, Kraków - Trzemeśnia 1988.
  • Rieke K., Grenzen der Qualitatssicherung bei der Emailherstellung und -verarbeitung, "Mitteilungen VDEfa" 1988 (36), no 7.
  • Weisenhaus W., Einige Gedanken zur Auswahl von Emails fur Kochgeschirre, "Mitteilungen VDEfa" 1979 (27), no 12.
  • PN-73/M-77300-2 Emaliowany sprzęt gospodarstwa domowego z blachy stalowej. Rodzaje i metody badań powłok emalierskich. Oznaczanie barwy i stopnia białości emalii
  • PN-74/M-77300-2 Emaliowany sprzęt gospodarstwa domowego z blachy stalowej. Rodzaje i metody badań powłok emalierskich. Oznaczanie połysku emalii
  • PN-82/M-77301 Sprzęt gospodarstwa domowego. Naczynia z blachy stalowej emaliowane. Ogólne wymagania i badania.
  • ZN-87-MH. Huta Silesia. Powłoki emalierskie. Określenie stopnia odporności emalii na środki spożywcze. Projekt do stosowania
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216025

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.