PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | nr 344 | 91--99
Tytuł artykułu

Badanie zmienności wyróżników fizykochemicznych propolisu

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Determination of Quality Requirements for Propolis
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem omówionych w pracy badań był ekstrakt propolisowy uzyskany przez rozpuszczenie substancji aktywnych biologicznie w etanolu, ich oddzielenie od wosków i zanieczyszczeń mechanicznych oraz zagęszczenie do odpowiedniego poziomu suchej masy. Badania jakościowe obejmowały następujące wyróżniki: ocena sensoryczna barwy, zapachu i konsystencji; zawartość suchej masy; liczba kwasowa; liczba zmydlania; liczba jodowa.
EN
The paper deals with the selection and determination of quality factors characteristic of the propolis extract. As a result of literature studies and private investigation including statistical analysis, the following quality requirements for purified propolis (propolis extract) have been suggested:
- colour: from red-brown to dark-brown, uniform throughout the product mass,
- smell: characteristic, resinous and balsamic,
- consistence: uniform, very thick liquid, free of visible wax particles,
- dry matter (%) - not less than 83
- acid value (mg KOH/lg) - 43-49
- saponification number(mg KOH/lg) - not more than 260
- iodine number(g J2/100g) - not less than 41.
Rocznik
Numer
Strony
91--99
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Bankova V.S., Popov S.S., A study on flavonoids of propolis, "Journal of Natural Products" 1983, nr 4, s. 471-474.
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • Bożyk Z., Rudzki W., Zarys metod statystycznych, WPLiS, Warszawa 1967.
  • Curyło J., Propolis - jego skład, własności i praktyczne zastosowanie, "Pszczelarstwo" 1968, nr 10, s. 6-7.
  • Czanyszew Z.G., Kudaszew A.K., Chimiczieskij sostaw propolisa, "Veterinaria" 1976, nr 8, s. 100.
  • Ĉiẑmarik J., Matel I., Zdroje propolisu, "Vĉelar" 1971, nr 45/11/, s. 250-251.
  • Farmakopea Polska IV, PZWL, Warszawa 1976.
  • Fołcz G., Pczeły i ich produkty w farmacewtikie proszłogo, "Apiacta" 1975, nr 1, s. 1-9.
  • Ghisalberti E.L., Propolis a review, "Bee Woril" 1979, nr 2, s. 59-83.
  • Guderska J., O kicie pszczelim i jego właściwościach, "Pszczelarstwo" 1960, nr 11, s. 345-346.
  • Kiwalkina W.P., Barskow A.A., Ispytanie propolisa na kaczestwo, "Pczełowodstwo" 1977, nr 2, s. 25-26.
  • Meresta L., Meresta T., Aktywność przeciwbakteryjna i wydajność ekstrakcyjna propolisu w różnych rodzinach pszczelich, "Pszczelarstwo" 1986, nr 3, s. 4-5.
  • PN - 70/A-86914 - Tłuszcze roślinne jadalne. Oznaczanie liczby jodowej.
  • PN - 72/R-78890 - Wosk pszczeli.
  • Poprawko S.A., Chimiczeskaja i biologiczeskaja priroda propolisa, "Pczełowodstwo" 1976, nr 5, s. 39-41.
  • Poprawko S.A., Chimiczeskaja organizacja propolisa i jego standartizacja, "Pczełowodstwo" 1977, nr 8, s. 21-23.
  • Scheller S. i in.. Antibacterial properties of propolis, "Polskie Archiwum Weterynarii" 1968, nr 11/3/, s. 391-398.
  • Scheller S. i in., Biological properties and clinical application of propolis. VI. Investigation of the influence of ethanol extracts of propolis (EEP) on cartilaginous tissue regeneration, "Arzneimittel Forschung" 1977, nr 27/11/, s. 2138-2140.
  • Scheller S. i in., Biological properties and clinical application of propolis. VII. Investigation of immunogenic properties of ethanol extract of propolis (EEP), "Arzneimittel Forschung" 1977, nr 27/12/, s. 2342
  • Scheller S. i in., Przeciwbakteryjne właściwości kitu pszczelego, "Nowości Weterynarii" 1978, nr 8/1/, s. 75-79.
  • Scheller S. I in.. Regeneracyjne właściwości propolisu, "Nowości Weterynarii" 1978, nr 8/2/, s. 175-180.
  • Schneidewind E.M. i in., Zur Kenntnis der Inhaltsstoffe von Propolis, "Pharmazie" 1975, nr 30/12/, s. 803.
  • Stojko A., Własności fizykochemiczne i lecznicze propolisu, "Pszczelarstwo" 1984, nr 6, s. 4-5.
  • Ślawska E., Możliwości wykorzystania propolisu do wzbogacania miodów naturalnych, praca doktorska, AE, Kraków 1983.
  • Tomaszewska B., Propolis, jego własności i zastosowanie, "Pszczelnicze Zeszyty Naukowe" 1976, s. 235-240.
  • Wachonina T.W., Duszkowa E.S., Kaczestwo propolisa, "Pczełowodstwo" 1975, nr 1, s. 42-43.
  • Wachonina T.W., Bodrowa R.N., Duszkowa E.S., Kontrol kaczestwa propolisa i perspektiwy standartizacjii, "Pczełowodstwo" 1976, nr 5, s. 42-44.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216061

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.