PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | nr 344 | 101--109
Tytuł artykułu

Próba określenia ważkości cech jakości oleju sojowego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Attempt at the Determination of the Importance of Soybean Oil Quality Factors
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszej pracy była próba wyznaczenia ważkości cech jakości oleju sojowego dla oceny jego stabilności. Ponadto celem pracy była próba wytypowania cechy kinetycznie najważniejszej pozwalającej na dokonywanie oceny stabilności badanego produktu.
EN
The quality factors of all foodstuffs can be divided into kinetically important and secondary ones. The important factors are those which are characterized by relatively rapid measure changes in relation to the definite critical value causing the disqualification of the product. In the present paper two soybean oil quality factors have been studied, i.e. the peroxide content expressed by the Leo number, and sensory characteristics. The time needed for these factors to reach the critical value and their importance have been determined. It has been stated that the importance of the Leo number is greater than the importance of sensory characteristics. Thus, in respect of kinetics, the peroxide content is the most important factor when evaluating the stability of soybean oil. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
101--109
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Czechowska-Liszka M., Badania zmian parametrów jakości oleju sojowego w procesach starzenia, praca doktorska, Instytut Towaroznawstwa, AE, Kraków 1980.
  • Czechowska-Liszka M., Kinetyka zmian liczby Lea i właściwości sensorycznych oleju sojowego w procesach starzenia, Materiały z II Krajowego Sympozjum Chemii i Technologii Tłuszczów nt. "Postępy w wykorzystaniu surowców tłuszczowych", Gdańsk 1985.
  • Stokłosa K., Sybistowicz D., Kontratowicz E., Kinetyka kwalitonomiczna, AE, Kraków 1985. Próba określania ważkości cech jakości oleju sojowego
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216115

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.