PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | Zarządzanie, finanse, ekonomia : warsztaty doktorskie '05 | 383--389
Tytuł artykułu

Dodatnie i negatywne strony wejścia Polski do Unii Europejskiej z perspektywy służby zdrowia

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Opieka zdrowotna stanowi jedną z trudniejszych dziedzin do naprawienia w III Rzeczypospolitej, przeprowadzane reformy doprowadziły jedynie do pogłębienia kryzysu, jaki już od dawna w tym sektorze istnieje. Dlatego też całe środowisko medyczne, pacjenci oraz potencjalni pacjenci, którymi jesteśmy wszyscy, czekali z ulgą na 01.05.2004 r., kiedy to Polska stała się pełnoprawnym członkiem Unii Europejskiej, z nadzieją, że prawo obowiązujące w 15, chociaż częściowo będzie respektowane u nas. Chcąc zobrazować, jakie Unia Europejska niesie dla nas Polaków korzyści, a jakie niebezpieczeństwa, należy przybliżyć zakres działań Wspólnoty w zakresie opieki zdrowotnej. Zadaniem opracowania jest określenie pozytywnych i negatywnych cech wynikających w "służbie zdrowia" w Polsce z perspektywy członkostwa w Unii. (fragment tekstu)
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna im. Karola Adamieckiego w Katowicach, doktorant
Bibliografia
  • Biuletyn Statystyczny Ministerstwa Zdrowia (2005), Warszawa.
  • Czachór Z. (1996): Słowniczek europejski. Wydawnictwo Unii Europejskiej, Warszawa.
  • Decyzja nr 372/1999/EC Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej z 08.02.1999 r.
  • Decyzja nr 647/96/WE Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej z 29.03.1996 r.
  • Decyzja nr 96/646/WE Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej z 29.07.1996 r.
  • Decyzja nr 1296/1999/EC Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej z 29.04.1999 r.
  • Decyzja nr 1295/1999/EC Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej z 29.04.1999 r.
  • Decyzja nr 1400/97/EC Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej z 29.04.1999 r.
  • "Eurostat". Rocznik Statystyki Międzynarodowej, Warszawa.
  • Lekarze na walizkach (2004). "Puls Medyczny", nr 19.
  • Rocznik statystyczny (2004). GUS, Warszawa.
  • Rozporządzenie EWG 1405/71 w dziedzinie ubezpieczeń zdrowotnych.
  • Ustawa z dnia 26.04.2001 r. o zasadach uznawania nabytych w państwach członkowskich UE kwalifikacji do wykonywania zawodów regulowanych dyrektywą 89/48 i 92/51.
  • www.funduszestrukturalne.gov.pl.
  • www.Jednolity akt europejski.
  • www.mz.gov.pl - swoboda przemieszczania.
  • www.Traktat Amsterdamski.
  • www.Traktat Rzymski.
  • www.zporr.gov.pl.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216233

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.