PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | nr 321 | 57--66
Tytuł artykułu

Próba określenia fizycznych parametrów barwy mięsa króliczego za pomocą kolorymetru trójchromatycznego MOMCOLOR D

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Attempt of Determining the Physical Parameters of Rabbit Meat Colour by Means of the Momcolor D Trichromatic Colorimeter
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszym opracowaniu podjęto próbę określenia fizycznych parametrów barwy mięsa króliczego jako zagadnienia mało dotychczas poznanego. Użyto do tego celu kolorymetr trójchromatyczny Momcolor D produkcji węgierskiej firmy MOM. Materiał doświadczalny stanowiły udźce pobrane z 20 tuszek króliczych, pochodzących od zwierząt ze skupu, od hodowców indywidualnych na terenie województwa krakowskiego. Otrzymano następujące wartości średnie parametrów charakteryzujących barwę mięsa króliczego: dominująca długość fali: 591,10nm, nasycenie 024, jasność 25,35%.
EN
The main physical parameters characterizing the colour of rabbit meat /dominant wave lenght, brightness and saturation/ have been determined using the Momcolor D rtichromatic colorimeter of the Hungarian firm MOM make. The tests were carried out on rabbit meat purchased from individual farmers of the province of Cracow. The analyses resulted in the following mean values: 1/ dominant wave length - 591,10 nm, 2/ saturation - 0,24, 3 /brightness - 25,35%. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
57--66
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Chmarzyński W., Trwałość mięsa króliczego "Gospodarka Mięsna" 4, 19, 1983.
  • Kortz J., RóżyczkaJ., Grajewska-Kołczak S., A simplefied method of the objective measurement of colour in fresh pork meat, "Rocznik Nauk Rolniczych" 90-B-3, 1968.
  • Koziołowa A., Kozioł J., Analiza instrumentalna, AE, Poznań 1977.
  • Ładoński W., Gospodarek T., Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych, PWN, Warszawa-Wrocław 1986.
  • Porc J., Widyk J., Wartość odżywcza i kaloryczna mięsa królików wybranych ras, "Gospodarka Mięsna" 3, 12, 1980.
  • Prost E., higiena mięsa, PWRiL, Warszawa 1985.
  • Sikora T., Czynniki określające jakość mięsa jagnięcego na przykładzie mieszkańców owcy pogórza, praca doktorska, AE, Kraków, 1984.
  • Szorc J., Możliwość lepszego wykorzystania mięsa świńskiego, "Gospodarka Mięsna" 10, 25, 1985.
  • Szumańko T., Wpływ postępowania przedubojowego oraz różnych warunków uboju trzody chlewnej na parametry fizyko-chemiczne i mikrobiologiczne mięsa, "Gospodarka Mięsna" 6, 25, 1978.
  • Tyszkiewicz S., Badanie fizycznych właściwości mięsa, WNT, Warszawa 1969.
  • PN-65/N-01252 Liczbowe wyznaczanie barwy.
  • PN-65/N-01253 Metody wyznaczania barwy
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216481

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.