PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | nr 321 | 97--107
Tytuł artykułu

Wpływ żywienia trzody chlewnej mieszanką pasz z udziałem kryla na jakość mięsa

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Effect of Feeding Swine with Mixtures Containing Krill Meal on the Quality of Meat
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówiono badania nad określeniem wpływu mączki z kryla o obniżonym poziomie chityny w żywieniu tuczników na właściwości mięsa.
EN
The studies aimed at determining the characteristics of the meat of porkers fed with a mixture containing krill meal characterized by low level of chitin. It has been stated that krill meal deprived of 50 per cent of chitin /2,4 per cent in comparison with the normal content of 5,0 per cent/ can be a good source of protein for porkers and substitute the scarce fish meal. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
97--107
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna A., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • Gutwiński H., O dalszy rozwój tuczu przemysłowego trzody chlewnej w przemyśle mięsnym, "Gospodarka Mięsna", 8/9, 24-27, 1976.
  • Hamm R., Koloidchemie des Fleisches, Verlag Paul Farey, Berlin 1972.
  • Hornsey H.G., "J. Sci. Food Agric." 7, 534, 1956.
  • Kołczak T., Wartość pH<sub>1</sub> i pH<sub> 2</sub> mięśnia longissimus dorsi u tucznków ubijanych w normalnych warunkach technologicznych Zakł. Mięsnych, Roczniki IPMiT, XIV, 4, 49-56, 1977.
  • Kortz J., Różyczka J., Grajewska-Kołaczyk S., Metodyczne aspekty obiektywnego pomiaru surowego mięsa wieprzowego. "Roczn. Nauk. Roln.", B-90, 3, 333-344, 1968.
  • Kortz J., Tobiszewski J., Wpływ różnych zestawów pasz na wyniki tuczu oraz jakość tuszy i mięsa u świń, "Zesz. Post. Nauk. Roln" 103, 209-215, 1970.
  • Kotarbińska H., Groszyk K., Ocena mączki z kryla w żywieniu rosnących świń, "Nowe Rolnictwo" 6, 27-29, 1977.
  • Krełowska-Kułas U., Kędzior W., Sikora T., Skład i właściwości mięsa tuczników żywionych mieszanką pasz z udziałem kryla pozbawionego częściowo chityny. Materiały z III Międzynarodowego Sympozjum "Towaroznawstwo i technologia w zaspakajaniu potrzeb człowieka", Kraków 20-23 IX 1981, 196-200, 1981.
  • Lewicki G., Tywończuk J., Rakowska T., Ocena przydatności paszowej mączki z kryla w żywieniu tuczników, Zeszyty Naukowe A.R-T, Olsztyn 1977.
  • Mazaraki J., Buchwald W., Kisielnicka H., Wpływ różnych zestawów pasz w tuczu trzody chlewnej na efektywność tuczu i jakość produktu rzeźnego, Zeszyty Naukowe WSH, Szczecin, 87-98, 1968.
  • Mroczek J., Krygier K., Pisula A., Kulisiewicz J., Wpływ skarmiania importowanych mieszanek włoskich oraz polskich na właściwości fizykochemiczne mięsa i tłuszczu wieprzowego, "Gospodarka Mięsna" XXX, 7, 26-28, 1978.
  • Nowak A., Wykorzystywanie odpadów w żywieniu trzody chlewnej, "Gospodarka Mięsna", 6, 22-24, 1974.
  • Ruszczyc Z., Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1978.
  • Seidler S., Kotowski J., Petkov K., Jacyno E., Wartość pokarmowa mączek krylowych w żywieniu zwierząt laboratoryjnych i tuczu trzody chlewnej. Kryl antarktyczny, przetwórstwo i wykorzystanie, Wyd. MIR, II, 105-116, cz. II-III, 1979.
  • Turek F., Zussammenhänge zwischen Fütterung und Schlachtqualitat beim Schwein. Schweinezucht und Schweinemast. 3, 4, 80-82, 96-98, 1974.
  • Urbańczyk J., Hanczakowska E., Morstin E., Krasnodębska J., Wpływ udziału mączki krylów ej w dawkach pokarmowych dla tuczników na wyniki tuczu, ocenę poubojową tusz oraz jakość konserw mięsnych. Kryl antarktyczny przetwórstwo i wykorzystanie, MIR, II, 183-192, 1979.
  • Wajda S., Bulak W., Wpływ różnej konsystencji pasz na wyniki tuczu i jakość: poubojową tusz wieprzowych, "Gospodarka Mięsna" 1 , 24-29, 1972.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216511

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.