PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 151 | 7--16
Tytuł artykułu

Quality of Yoghurts Available in the Polish Market

Warianty tytułu
Jakość jogurtów dostępnych na polskim rynku
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Popularność jogurtów w Polsce sprawia, że istotnym aspektem staje się ich wysoka jakość. Przedmiotem artykułu jest kwestia jakości jogurtów dostępnych na polskim rynku. Dyskusja koncentruje się na jakości mikrobiologicznej, obejmującej zarówno charakterystyki jogurtu, jak i niepożądaną mikroflorę w nich zawartą. Oparto ją na dostępnej literaturze przedmiotu i na badaniach własnych autorki. Wyniki wskazują na postępującą poprawę jakości jogurtów zarówno mikrobiologiczną, jak i higieniczną w ciągu ostatnich lat. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
7--16
Opis fizyczny
Twórcy
  • Kazimierz Pułaski University of Technology and Humanities in Radom, Poland
Bibliografia
  • Ana M.P., Gomez & F. Xavier Palcata, Bifidobacterium ssp. and Lactobacillus acidophilus: biological, biochemical, technological and therapeutical properties relevant for use as probiotics, Trends on Food Science & Technology, 1999, 4/5, p. 139-157.
  • Bajaj S. et al., Probiotic Yogurt for the Treatment of Minimal Hepatic Encephalopathy, American Journal of Gastroenterology 2008, p. 1707-1715.
  • Borek-Wojciechowska R., Jogurty i ich wartość odżywcza, Przegląd Mleczarski 1999, 9, p. 318-319.
  • Chrzanowska J., Wojtatowicz M., Pozytywne i negatywne aspekty obecności drożdży w produktach mleczarskich, Przegląd Mleczarski 2001, 5, p. 230-233.
  • Danone Nutritopics, 2004 (29), 1-17.
  • Dziubek Z. (red.), Choroby zakaźne i pasożytnicze, PZWL, Warszawa 2003.
  • Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Wydział Kontroli Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i Środków Produkcji, Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej artykułów mleczarskich, Warszawa 2006.
  • Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Wydział Kontroli Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i Środków Produkcji, Informacja zbiorcza o wynikach kontroli doraźnej w zakresie jakości handlowej artykułów mleczarskich suplementowanych bakteriami probiotycznymi, Warszawa 2006.
  • Górska-Warsewicz H., Konsument na rynku napojów mlecznych bio, Przemysł Spożywczy 2000, 5, p. 32-33.
  • Herold G. (red.); Medycyna wewnętrzna. Repetytorium dla studentów medycyny i lekarzy, PZWL, Warszawa 2006.
  • Jakubczyk E., Kosikowska M., Skarżyńska M., Jakość jogurtów produkowanych w Polsce, Przemysł Spożywczy 2004, 10, p. 31-35.
  • Kosikowska M., Jakubczyk E., Napoje mleczne z udziałem tradycyjnych i nowych mikroorganizmów, Przegląd Spożywczy 1997, 8, p. 12-15.
  • Krajewski K, Górska-Warsewicz H., Świątkowska M., Zmiany na rynku jogurtów w Polsce, Przemysł Spożywczy 1998, 11, p. 16-18.
  • Kudełka W., Wzbogacanie produktów spożywczych w witaminy, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2003, 623, p. 45-53.
  • Kunachowicz A., Kłys W., Żywność funkcjonalna. Wpływ dodatku prebiotyków i probiotyków na wartość odżywczą żywności, Pediatria Współczesna, Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2002, 4, 1,3, p. 3-40.
  • Libudzisz Z., Walczak P, Bardowski J. (ed.), Bakterie fermentacji mlekowej. Klasyfikacja. Metabolizm. Genetyka. Wykorzystanie, Politechnika Łódzka, Łódź 1998.
  • ] Nowak M., Trziszka T., Szołtysik M., Preferencje konsumentów mlecznych napojów fermentowanych, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 2007, 1(50), p. 77-83.
  • Orzechowska K., Molska I., Frelik 1., Jakość mikrobiologiczna jogurtu i biojogurtu na rynku warszawskim, w latach 2000/2002, Przegląd Mleczarski 2002, 9, p. 404-406.
  • Pluta A. et al., Jakość mikrobiologiczna jogurtów krajowych, Przegląd Mleczarski 2001, 4, p. 37-39.
  • Polska Norma PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczne. Napoje mleczne fermentowane.
  • Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej, GUS, Warszawa 2007, R. 67.
  • Zmarlicki S., Jakość mleka i produktów mlecznych w Polsce - stan obecny i zadania na przyszłość, Przegląd Mleczarski 1997, 2, p. 35-37
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216545

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.