PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | nr 406 | 61--71
Tytuł artykułu

Mikrobiologiczna ocena wybranych mleczek kosmetycznych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Microbiological Evaluatlon of Selected Cosmetic Milk Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono wyniki testów mikrobiologicznych przeprowadzonych na próbie dziesięciu mleczek kosmetycznych. Mleczka kosmetyczne "Finezja", "Florina", "Cerelis" oraz "Aloesowe" wykazały całkowitą czystość mikrobiologiczną i nie stwierdzono w nich obecności drobnoustrojow szczególnie niebezpiecznych dla zdrowia.
EN
Ten popular cosmetic milk products were analysed microbiologically. From among the ten tested products only three were completely microbiologically pure. They were: "Aloe Hilk", "Cerelis", and "Fiorina". The other products contained some microorganisms. By Polish Standard the admissible levels of cosmetic milk contamination with bacteria and Aspergillaceae are 10,000/cm3 and 100/cm3, respectively. Two of the analysed products, "Izabella" and "Wiosenne" exceeded those limits. (original anstract)
Rocznik
Numer
Strony
61--71
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • 1. Davis J., Fundamentals of microbiology In relation to cleansing in the cosmetic industry, "Journal of the Society of Cosmetic Chemists" 1972, nr 1.
  • 2. Gałązka H., Problemy mikroblologiczne w zakładach kosmetycznych, "Pollena TSPK" 1978. nr 8-9.
  • 3. Grochulski T., Zasady magazynowania artykułów perfumeryjno-kosmetycznych, Biuro Wydawnicze Chemia, Warszawa.
  • 4. Grudzińska A., Badanie skuteczności działania środków konserwujących Kathon 09 oraz Dowicil 200 w szamponach, "Pollena TSPK" 1S87. nr 3-4.
  • 5. Kalemba D., Ekstrakty roślinne i ich zastosowanie w kosmetyce, "Pollena TSPK" J9S4, nr 9-10.
  • 6. Leszczyńska-Baka H., Konserwowanie preparatów farmaceutycznych za pomocą chemicznych środków o działaniu przeciwbakteryjnym, "Pollena TSPK" 1975. nr 2.
  • 7. Manowitz W., Preservation of cosmetic emulsion, "Developments In Industrial Microbiology" 1961, vol. 2.
  • B. Mlchna-Bednarek Z. Wzrost oporności bakterii na środki konserwujące, "Pollena TSPK" 1902, nr 4-5.
  • 9. Miłkowska A., Ćwiczenia z mikrobiologii towaroznawczej, Kraków 1982.
  • 10. Piątkiewicz A., Niektóre zagadnienia mikrobiologicznej oceny kosmetyków, "Pollena TSPK" 1984, nr 3-4.
  • 11. Seroczyńska E., Ogólne problemy zakażeń mikrobiologicznych kosmetyków, "Pollena TSPK" 1572, nr 5.
  • 12. BN-07/0145-18. Mleczka kosmetyczne.
  • 13. BN-77/6140-01/00. Emulsje kosmetyczne. Metody badań. Postanowienia ogólne i zakres.
  • 14. PN-8O/C-77022. Wyroby perfurneryjno-kosmetyczne. Metody badań mikrobiologicznych.
  • 15. PN-85/C-77023. Wyroby kosmetyczne i perfumeryjne. Wymagania mikrobiologiczne.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216603

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.