Warianty tytułu
Tradycyjne a "gotowe" dania dla dzieci. Badania preferencji matek
Języki publikacji
Abstrakty
Celem podjętych badań było zdefiniowanie preferencji matek w zakresie żywienia niemowląt i małych dzieci (żywienia komplementarnego do mleka matki i mleka zastępczego). Analiza miała charakter eksploracyjny. Została przeprowadzona na 332 kobietach - matkach - przy użyciu techniki CAWI. Wyniki badania wskazują, że matki są pozytywnie nastawione do żywności "gotowej". Z jednej strony deklarują, że kupują i karmią dzieci gotowymi daniami, a z drugiej preferują tradycyjne, domowe, samodzielnie przygotowywane posiłki dla dzieci. (abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
37--46
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
- Brzeziński J., Metodologia badań psychologicznych, Warszawa 2007.
- Gibson R., Ferguson E., Lehrfeld J., Complementary foods for infant feeding in developing countries: their nutrient adequacy and improvement, European Journal of Clinical Nutrition (1998) 52, p. 764-770.
- Kotowska I., Wróblewska W., Zmiany demograficzne - pomiar procesów i ocena skutków społeczno-ekonomicznych, Warszawa 2007.
- Mojska H., Szponar L., Żywienie dziecka a stan zdrowia człowieka dorosłego. Jakość zdrowotna żywności dla niemowląt i małych dzieci - wymagania w Polsce i Unii Europejskiej, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1996, p. 39-52 .
- Polski Internet 2008/2009, Raport z badań Gemius, Warszawa 2009 .
- Raport o Polskim Rynku Żywności dla Niemowląt i Dzieci, published by NUTRICIA Polska 2006 .
- Weaver L., Michaelsen K., A good start in life: Breast is best, but complementary foods should not be worse, Nutrition 2001, Vol. 17, No. 6, p. 481^483
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216613