PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 151 | 47--56
Tytuł artykułu

Sports Drinks in Students´ Opinion

Warianty tytułu
Napoje izotoniczne w opinii studentów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Napoje izotoniczne są spożywane są w celu wyrównania ubytków wody i elektrolitów utraconych podczas wysiłku oraz uzupełnienia utraconej energii. Celem podjętych badań było zbadanie opinii studentów o napojach izotonicznych, a w szczególności określeniu ich świadomości i preferencji zakupowych. Wyniki badania wskazują, że jedynie połowa respondentów podaje prawidłową definicję napojów izotonicznych. Studenci deklarujący uprawianie sportu w większości poprawnie definiują, czym są napoje izotoniczne, i wiedzą, kiedy powinny być konsumowane. Natomiast wśród osób deklarujących nie-uprawianie sportu wiedza w zakresie badanych produktów jest niższa. Wielokrotnie napoje izotoniczne były mylone z napojami energetycznymi. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
47--56
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Amendola C, Iannilli I., Restuccia D., Santini I., Vinci, G., Multivariate statistical analysis comparing sport and energy drinks, Innovative Food Science and Emerging Technologies 2004, 5, p. 263-267.
  • Andrzejewska O., Raport - żywność funkcjonalna: Wzrost - za jaką cenę? Fresh & Cool Market 2009, 3 (20), p. 22-28.
  • A sporting challenge, Food & Drink Technology 2008, Vol. 7, Issue 6, March, p. 20-21.
  • Coombes J.S., Hamilton K.L., The effectiveness of commercially available sports drinks, Sports Medicine 2000, 29, p. 181-209 .
  • Coombes, J., Sports drinks and dental erosion, American Journal of Dentistry 2005, 18, p. 101-104.
  • Ensminger A.H., Ensminger M.E., Konlande J.E., Robson J.R., Food & Nutrition Encyclopedia 2nd edition, CRC Press 1994 .
  • Hill R.J., Bluck L.J.C., Davies P.S.W., The hydration ability of three commercially available sports drinks and water, Journal of Science and Medicine in Sport 2008, 11, p. 116-123.
  • Hooper S., West N., Sharif N., Smith S., North M., De'Ath J., et al. A comparison of enamel erosion by a new sports drink compared to two proprietary products: A controlled, crossover study in situ, Journal of Dentistry, 32, 2004, p. 541-545 .
  • Mathew T, Cassamassimo P., Hayes J., Relationship between sports drinks and dental erosion in 304 university athletes, Caries Research 2002, 36, p. 281-287 .
  • Meadows-Oliver M., Ryan-Krause P., Powering up with sports and energy drinks, Journal of Pediatric Health Care, 21, 2007, p. 413-416 .
  • Miller R.K. et al., The 2008 Beverages Market Research Handbook, March 2008, p. 124-125.
  • Rees J., Loyn T, McAndrew R., The acidic and erosive potential of five sports drinks, European Journal of Prosthodontic and Restorative Dentistry 2005, 13, p. 186-190.
  • Report of the Scientific Committee on Food on composition and specification of food intended to meet the expenditure of intense muscular effort, especially for sportsmen, European Commission Health & Consumer Protection Directorate -General, published 28 February 2001, 24.
  • Ryan-Krause P., The score on high-tech sports nutrition for adolescents, Journal of Pediatric Health Care 1998, 12, p. 164-166.
  • Sylwiak A., Rynek napojów energetycznych: Napoje dla aktywnych, Hurt & Detal 2007, 5 (15), p. 24-26.
  • Ziegler E., Ziegler H., Flavourings: production, composition, applications, regulations, Wiley-VCH, Weinheim 1998
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216615

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.