PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 23 Problemy handlu zagranicznego i gospodarki światowej | 33--52
Tytuł artykułu

Kraje najsłabiej rozwinięte w światowym handlu żywnością

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Least Developed Countries in the World Food Trade
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest analiza tendencji występujących w handlu żywnością krajów najsłabiej rozwiniętych w latach 2000-2009. W pierwszej części artykułu przedstawiono kształtowanie się wielkości, dynamiki i salda obrotów artykułami żywnościowymi krajów najsłabiej rozwiniętych. W drugiej części scharakteryzowano strukturę podmiotową i towarową analizowanej wymiany. W podsumowaniu podjęto próbę oceny zmian w handlu żywnością krajów najsłabiej rozwiniętych z punktu widzenia interesów rozwojowych tej grupy państw. (fragment tekstu)
EN
For many least developed countries (LDCs), food security remains a major priority and policy objective. The global food crisis that erupted in the spring of 2008 served to highlight food insecurity as one of the most fundamental constraints on growth and development in LDC. The impact of the food crisis has been exacerbated by the current global financial crisis. This paper analyses changes in LDCs foreign food trade in the context of global market trends and food security in LDCs during 2000-2009. The analysis show that in 2000-2009 LDCs experienced a significant increase in the value of food exports. The increase is largely explained by rising international food prices. Whilst exports have boomed in LDCs, imports have also surged and the food trade deficit of LDCs has increased. Although international prices for food declined during the second half of 2008, in most cases in LDCs, domestic food process declined far less then international food commodity prices did. Rising international food prices in 2007 and early 2008 will have negative effects on poverty trends and food security in LDCs. This negative effects will arise because LDCs are going to be severely affected by the current global financial crisis and global recession. (original abstract)
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Daszkowska E., The Reasons and Perceptible Effects of the Food Crisis in the First Decade of the 21th Century. Activities Taken by the European Union and the World Bank Aimed at Stabilizing the Situation, "Journal of Agrobusiness and Rural Development" 2008, 4(10).
  • FAO Food Price Index, http://www.fao.org/fi leadmin/templates/worldfood/Reports_and_docs/Food_price_indices_data.xls.
  • List of LDCs, http://www.unctad.org/Templates/Page.asp?intItemID=3641&lang=1.
  • Recent Commodity Market Developments, Trends and Challenges, UNCTAD, Geneva 2009.
  • The Least Developed Countries Report 2008, UN, New York-Geneva 2008.
  • The Least Developed Countries Report 2009. The State and Development Governance, UN, New York-Geneva 2009.
  • The State of Food Insecurity in the World. Economic Crises - Impacts and Lessons Learned, FAO, Rome 2009.
  • UN recognition of the Least Developed Countries, http://www.unctad.org/Templates/Page.asp?intItemID=3618&lang=1.
  • UNCTADstat, http://unctadstat.unctad.org.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216767

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.