PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | nr 319 | 49--56
Tytuł artykułu

Stopień zakażenia wybranych wyrobów garmażeryjnych mikroflorą psychrotrofową

Warianty tytułu
Degree of Psychrotrophic Microflora Infection of Selected Ready-to-Serve Foods
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Działalność enzymatyczna psychrotrofów może prowadzić do niekorzystnych zmian. Wielkość zmian zależy od ilości tych drobnoustrojów, ich aktywności enzymatycznej i temperatury przechowywania produktów. Celem pracy było zbadanie stopnia skażenie mikroflorą psychrotrofową wybranych wyrobów garmażeryjnych. (fragm. tekstu)
EN
Selected ready-to-serve foods, i.e. liver sausage, black pudding, plain roast meat and minced meat, were tested. These products were analysed for total mesophilic microflora and psychrotrophic proteolytic microflora. Minced meat was the most psychrotrophic microflora infected product. Liver sausage and plain roast meat were contaminated to a lesser degree, while black pudding was the purest. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
49--56
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Andersson R.E., Microbial lipolysis at low temperatures, "Applied and Environmental Microciology" 1980, nr 1.
  • Bojarski J., Prost E., Charakterystyka i zmienność mikroflory tusz bydła przechowywanych w niskich temperaturach, "Medycyna Weterynaryjna" 1979, nr 7.
  • Burbianka M. , Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywnosci, PZWL, Warszawa 1983.
  • Fung D.Y.C., Kastner C.L., Hunt M.C., Dikeman M.E., Kropf D.H., Mesophilic and psychrotrophic bacterial populations on hot-boned and conventionally processed beef, "Journal of Food Protection" 1980, nr 7.
  • Higossi H., Hamada S., Proteolytic or lipolytic activity of psychrotrophic bacteria isolated from raw meat, "Science Bulletin of the College of Agriculture University of the Rynkyns" 1979, nr 26.
  • Jay J.M., Shalaf L.A., Microbial modifications in raw and processed meats and poultry at low temperatures, "Food Technology" 1978, nr 5.
  • Kraft A.A., Rey C.R., Psychrotrophic bacteria in foods, "Food Technology" 1978, nr 1
  • Kruger K.K., Psychrotrophic Mikroorganismen in Fisch, "Archiv für Lebensmittelhygiene" 1972, nr 12.
  • Larkin J.M., Stokes J.L., Isolation of psychropchilic species of Bacillus,"Journal of Bacteriology" 1966, nr 5.
  • Lott G. Taxonomie und Bedeutung psychrotropher Keime, "Archiv für Lebensmittelhygiene" 1972, nr 12.
  • Reuter C. Vorkommen und Bedeutung von psychrotrophen Mikroorganismen in Fleisch, "Archiv für Lebensmittelhygiene" 1972, nr 12.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171216915

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.