PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 152 | 58--74
Tytuł artykułu

Ecological Aspects of Competitiveness of Polish Farms

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Ekologiczne aspekty konkurencyjności polskich gospodarstw rolnych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Wzrost świadomości ekologicznej konsumentów wymusza na gospodarstwach rolnych w Polsce konieczność ich dostosowania do nowych wymagań. Jednak producenci żywności ekologicznej muszą być konkurencyjni w stosunku do produkcji wytwarzanej metodami tradycyjnymi oraz w stosunku do produktów ekologicznych wytwarzanych w pozostałych krajach Unii Europejskiej. Z tego względu konieczne jest określenie czynników determinujących tę konkurencyjność. Z powyższych badań wynika, że przy stałych zasobach ziemi, względnie dobrym wyposażeniu w aktywny majątek trwały oraz niskich nakładach nawozów i środków ochrony roślin i pasz przemysłowych, przy znacznym obciążeniu produkcji zasobami mało mobilnej siły roboczej, wzrostu konkurencyjności polskiego rolnictwa należy upatrywać między innymi we wzroście produkcji ekologicznej. Nie może to być jedyna droga rozwoju polskiego rolnictwa, jednak może to być stosunkowo tani sposób poprawy konkurencyjności produktów polskiego rolnictwa na rynkach Unii Europejskiej, a co z tym jest związane - poprawy dochodowości rodzin chłopskich związanych z rolnictwem. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
58--74
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Tomczak F., Gospodarka rodzinna w rolnictwie. Uwarunkowania i mechanizmy rozwoju, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, Warszawa 2006 {Family management in agriculture. Development conditions and mechanisms).
  • Zięba S., Kowalski A. (éd.), Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w Unii Europejskiej, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2007 {Development of Poland's agriculture, food production industry and rural areas in the European Union).
  • Duczkowska-Małysz K., Szymecka A. (ed), Wokół trudnych problemów globalnego rozwoju obszarów wiejskich, gospodarki żywnościowej i rolnictwa, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa 2009 {Around the difficult problems of global development of rural areas, food production management and agriculture).
  • Woś A., Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego, IERiGŻ 2003 {Competitiveness of the Polish food production sector).
  • International Statistics Annual, GUS, Warszawa 2007.
  • Statistics Annual, GUS, Warszawa 1991.
  • Statistics Annual, GUS, Warszawa 2001.
  • Szafraniec K., Jednostkowe i społeczne zasoby wsi, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, Warszawa 2006, p. 96 {Individual and social resources of rural areas).
  • Rosner A. (ed), Zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich a zróżnicowanie dynamiki przemian, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, Warszawa 2007 {Differentiation in the level of social and economic development of rural areas against diversification of transformation dynamics).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171217055

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.