PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | nr 328 | 33--41
Tytuł artykułu

Metoda wielokrotnego skalowania

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Multiple Scaling Method
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Odpowiedni skład zespołu oceniającego jest jednym z czynników warunkujących dokładność, precyzję, powtarzalność i odtwarzalność wyników oceny sensorycznej. Selekcji i dobru kandydatów do zespołu oceniającego dokonuje się na podstawie wyników testów, opracowanych dla sprawdzenia indywidualnej wrażliwości sensorycznej. W pewnych przypadkach, szczególnie przy ocenie sensorycznej niektórych towarów przemysłowych, dochodzi do powstania wrażeń kompleksowych, będących efektem odbioru bodźców przez różne grupy receptorów. (...) W 1956 r. Stevens zaproponował metodę skalowania bezpośredniego jako narzędzie pomiaru subiektywnych doznań. (...) Metoda ta do dziś nie znalazła powszechnej akceptacji, choć można stwierdzić, iż to jest metoda prosta, efektywna, rzetelna i pewna. Stąd niezależnie od wypowiedzi krytycznych pod adresem tej metody, postanowiono skonstruować opartą na jego koncepcji metodę, która w założeniu pozwalałaby na: selekcję i dobór oceniających na podstawie ich indywidualnych wyników oceny badanych obiektów; ocenę różnic między porównywanymi obiektami, zbliżoną do rzeczywiście istniejących i stąd dającą więcej informacji niż metody wielokrotnych porównań czy wielokrotnych uporządkowań.
EN
In the method based on the conception of Stevens, comparison between modalities has been employed. Selection and choice of judges are made on the basis of the individual value of F statistic. The degrees of differences between the compared objects are estimated according to the radio value of the respective group averages. The method can be used in sensory assessment of industrial goods and foodstuffs. (orignal abstract)
Rocznik
Numer
Strony
33--41
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Bardin K.W., Probliema porogow czuwstwitielnosti i psichofiziczieskije mietody, Nauka, Moskwa 1976.
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • Brzeziński J., Stachowski R., Zastosowanie analizy wariancji w eksperymentalnych badaniach psychologicznych, PWN, Warszawa 1984.
  • Jędryka T., Metoda wielokrotnych uporządkowań, praca złożona do druku w Zeszytach Naukowych, AE, Kraków.
  • Lindsay P.H., Norman D.A., Procesy przetwarzania informacji u człowieka, PWN, Warszawa 1984.
  • Somjen G., Sensory coding in the mammalian nervous system, Educational Division Meredith Corp., New York 1972.
  • Stevens S.S., The direct estimation of sensory magnitude-loudness, "American Journal of Psychology" 1956, nr 69.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171217171

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.