Warianty tytułu
The Organic Agriculture Development in Lubuskie Province after Poland's Accession to the EU
Języki publikacji
Abstrakty
Po wejściu Polski do struktur unijnych obserwuje się dynamiczny rozwój rolniczej produkcji ekologicznej. Niewątpliwie istotnym czynnikiem wpływającym na ten fakt jest realizacja wspólnej polityki rolnej, która uwzględnia objęcie rolników ekologicznych określonym systemem dopłat. Przedstawiono sytuację w gospodarstwach ekologicznych lubuskiego na tle kraju. (abstrakt oryginalny)
Presently Poland as a member of the EU realizes the agro-environmental programs where one of the measure is organic farming. Since the year 2004 a dynamic development has been noted of this kind of agricultural production, as well in Poland as in lubuskie province. In the year 2007 in lubuskie province there were registered 362 farms which received financial support for that sort of activity. The most popular direction in the plant production are meadows and pastures. In animal production a cattle is dominant. In the future there is a need to support the increase of the number and the area of organic farms. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
13--18
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie
Bibliografia
- Brodziński Z. 2006: Zróżnicowanie przestrzenne i dynamika rozwoju gospodarstw ekologicznych w Polsce. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, nr 1118, 122-128.
- Cyrek P., Woźniak M. 2005: Ekologia w procesie wytwarzania i zaopatrzenia w żywność. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego, nr 28, 54-63.
- Dobra prognoza dla ekożywności [http://wiadomoscihandlowe.pl/content/view/20274/164/], dostęp online 3.04. 2009.
- Golinowska M., Janowska-Biernat J. 2006: Rozwój rolnictwa ekologicznego na Dolnym Śląsku. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, nr 1118, 244-250.
- Łuczka-Bakula W. 2007: Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. PWE, Warszawa, 33-43.
- Kozmana M. 2009: Wieś dobrze żyje z Unii. Rzeczpospolita, nr 76 8281 z 31.03.
- Nieużyteczne dotacje. 2008: TVP Redakcja Rolna, online [http://rolnicy.com/dotacje-ekologiczne/nieużytecz-ne-dotacje.html], dostęp 2.04.2009 r.
- Małyszek M., Szmidt K. 2003: Rolnictwo ekologiczne w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Wieś i Rolnictwo. nr 3, 101-112.
- Niewiadomski K. 2006: Wybrane aspekty rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Wieś i Rolnictwo, nr 4, 59-75.
- Pilarski S. 2005: Postawy konsumentów wobec żywności ekologicznej. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, nr 1070. Wyd. AE Wrocław, 192-199.
- Plan działań dla żywności ekologicznej i rolnictwa w Polsce na lata 2007-2013. 2007: Biuletyn Informacyjny, nr 4, s. 10-11. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa.
- Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2005-2006. 2007: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa, s. 11-12, 28, 38-43, 46-47, 49-50, 53-54, 56-57.
- Rolnictwo ekologiczne w 2004 roku. 2005: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa, s. 414.
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 2009: z dnia 26 lutego w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania "Program rolnośrodowiskowy" objętego PROW na lata 2007-2013 (Dz. U. Nr 33, poz. 262).
- Stan i tendencje rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce na dzień 31.12.2007. 2008: IJHARS, Warszawa, 1.
- Żakowska-Biemans S. 2003: Żywność ekologiczna jako element konkurencyjności na rynku produktów żywnościowych. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, nr 983. Wyd. AE Wrocław, Wrocław, 613-620.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171217385