PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | z. 2 | 61--66
Tytuł artykułu

Zmiany w produkcji warzyw gruntowych w Polsce w latach 1990-2008

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Trends in the Production of Field Vegetables in Poland in the Years 1990-2008
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono tendencje rozwojowe w produkcji warzyw gruntowych w Polsce w latach 1990-2008. Dokonano analizy powierzchni produkcji oraz plonów warzyw w Polsce. Produkcja warzyw w latach 1990-2008 wykazywała niewielką tendencję malejącą. Spadek zbiorów warzyw był mniejszy niż spadek powierzchni uprawianych warzyw i wynikał głównie ze wzrostu plonów warzyw. W Polsce następuje stopniowa koncentracja terytorialna produkcji warzyw. Najsilniejsze tendencje koncentracji występowały w produkcji takich warzyw, jak: kalafiory, pomidory, cebula i ogórki. W strukturze produkcji warzyw gruntowych największe znaczenie miała: kapusta, marchew, cebula i warzywa pozostałe. W badanym okresie zmniejszył się udział kapusty, pomidorów i buraków, natomiast zwiększył się udział marchwi, cebuli i warzyw pozostałych. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper aims to present the changes that took place in production area, amount of harvest and level of yields of field vegetables in Poland in the years 1990-2008. The rate and direction of changes have been analyzed for the whole period and two sub periods: 1990-1999 and 2000-2008. The results indicate that the rate of production of field vegetables in Poland slightly decreased. The decrease of harvests (in average by 1,39% annually) was lover then decrease of cropping area (in average by 1,02% annually) and resulted from increase of yields (in average by 0,82% annually). The paper argues that in Poland occurs concentration of production of field vegetables. These tendencies are the most visible in production of cauliflowers, tomatoes, onions and cucumbers. Additionally the production of field vegetables in Poland is characterized by significant variation of cropping area, yields and harvests, which results from unfavorable climate conditions in analyzed years. In the production structure the importance of carrots, and other vegetables is rising, while cabbage is decreasing. (original abstract)
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
61--66
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Analizy rynkowe: Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy. 2003-2008: Wyd. IERGiŻ, nr 23-33, Warszawa.
  • Analizy rynkowe: Popyt na żywność - stan i perspektywy. 2008a: Wyd. IERGiŻ, Warszawa, nr 9.
  • Jabłońska L., Juszczak K. 2003: Tendencje rozwojowe produkcji warzyw gruntowych w Polsce w latach 1970-2001. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 4, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171217505

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.