PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | nr 313 | 13--24
Tytuł artykułu

Aseptyczne pakowanie płynnych produktów żywnościowych w systemie Tetra-Pak

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Aseptic Packing of Liquid Foodstuffs After Tetra Pak System
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W Polsce do pakowania wody, mleka, soków i innych płynnych artykułów żywnościowych stosuje się przede wszystkim opakowania szklane i w niewielkim stopniu wykorzystuje się tworzywa sztuczne w postaci torebek i woreczków foliowych. System taki nie gwarantuje dostatecznej higieny pakowania, co niejednokrotnie jest powodem mikrobiologicznej deterioracji jakości żywności podczas przechowywania. Prawdziwy przewrót w tej dziedzinie wprowadziły dopiero opakowania z kartonu i tektury. pozwalają one na zachowanie pełnej wartości odżywczej i aromatu produktów. całkowita izolacja od światła i wilgoci zapobiega szkodliwemu wpływowi tych czynników podczas przechowywania. Dodatkową zaletą jest to, że są proste w dystrybucji i składowaniu. Produkcja ich nie jest energochłonna. Po zużyciu puste opakowania nie zanieczyszczają środowiska i można w procesie spalania odzyskać zawartą w nich energię. najlepsze formy aseptycznego pakowania produktów wypracowała szwedzka firma Tetra-Pak. (fragm. tekstu)
EN
The methods of aseptic packaging of liquid products have been presensted. Special attention has been given to the latest Tetra Pak system. The four basic variants of the system have been discussed: Tetra Standard Aseptic, Tetra Brik, Tetra Rex and Tetra King. Possibilities of brnging that packaging technique into practice in Poland are presented. Advantages of using Tetra Pak in diary, fruit and vegetable industries are mentioned. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
13--24
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Bakker M., The Willey Encyklopedia of Packaging Technlogy. New York 1986.
  • Cichoń Z., Cichoń M., Inhibitujące działanie barwy opakowań szklanych na zmiany wartości biologicznej soku z owoców kolorowych podczas długotrwałego przechowywania. Materiały z XIX Sesji Naukowej nt.: "Postępy technologii w rozwoju produkcji żywności", Szczecin 1988, Wyd. Komitetu Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, s. 184.
  • Facts about one-way cartons for Milk and Juice. Wyd. AB Tetra Pak Lund 1983.
  • Farrer K., Ligh Damages in Mil. A comparision of the protective properties of paperboard, cartons and plastic bottles. Wyd. Blackburn, Victoria /Australia/ 1983.
  • Kastli P., Milchkunde und Milchhygiene, t. I, Buchverlag Bern 1963.
  • Renner E., Baier D., Einfluss der Lichtes auf den Gehalt der Milch an Ascorbinsaure und ungessattigen Fettsauren. Deutch. Mlk.. Ztg. 1971, t. 92, nr 13, s. 541-543.
  • Tetra Brik Aseptic environmental profle. Wyd. Mons. P. Lundholm. Gustav Sundstrom, Malmo 1985.
  • Willis J,. Bag in box a revolution in liquid packaging. "World Packaging Directory" 1987, s. 317.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171217515

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.