PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | nr 313 | 39--52
Tytuł artykułu

Wpływ środowiska agresywnego na migrację globalną składników powłok lakierowych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Effect of Aggressive Environment on Total Migration of Varnish Coat Components
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem omówionych w artykule badań było określenie wartości migracji globalnej składników powłok lakierowych do różnych substancji modelowych, symulujących działanie artykułów żywnościowych nie zawierających tłuszczów. Na podstawie wyników badań dokonano wyboru substancji modelowych, które wystarczy stosować dla oceny migracji globalnej. (fragm. tekstu)
EN
Total migration of varnish coat components to various model substances, simulating the effect of foodstuffs free of fat, was measured. On the basis of the statistical analysis of the results, model substances were selected which should be used in studies on migration (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
39--52
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Bożyk Z., Rudzki W., Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościwych i chemicznych, WNT, Warszawa 1977.
  • Bruck C.G., Figge K., Wolf V., Migratin von Hilfsstoffen der Kunststoffverarbeitung aus Folien in flussige und Fette bzw. Simulantien. I Mitteilung: Problem-Steillung und Konzept, "Dtsch. Lebensmittel-Rdsch". 66 /1970/, nr 8, s. 253-257.
  • Cornelis P., L'aliment est-il pollué par son emballage? Phenoménes à la limite aliment/emballage, "Manuf. Emball". 1975, nr 7, s. 33-37.
  • Crosby N.T., Food packaging materials. Aspects of analysis and migrations of contaminations, App. Sci. Pub. Ltd., London 1981.
  • Détérmination de la migration globale des materiaux destinés a entre mis au contact des denres alimentaires. FD 01. 1973.
  • Figge K., Eder G.R., Piater H., Migration von Hilfsstoffen der Kunststoffverarbeitung aus Folien in flűssige und Fette bzw. Simulatien. XI Mitteilung: Ein synthetisches Triglyceridgemish als universelles Fettsimulants, "Dtsch. Lebensmittel-Rdsch". 68 /1972/, nr 11, s. 359-366.
  • Figge K., Bieber W.D., Rudolf F.B., Über das physiko-chemische Verhalten von niedermolekularen Substanzen im System Packmaterial /Füllgut. "Verpack. Rdsch". 29 /1978/, nr 8, Technischwissensch. Beil., s. 61-64.
  • Gilbert S.G. Migration of minor contituens from food packaging materials, "J. Food Sci". 41 /1976/, s. 955-958.
  • Gilbert S.G., Scientific aspects of recent changes in packaging regulations in the United States. Materiały z: Third International Symposium on Migration, 22-24, 11. 1989, Hamburg, s. 149-159.
  • Higieniczna ocena tworzyw sztucznych w zakresie środków spożywczych leków i przedmiotów użytku, praca zbiorowa pod red. N. Nikonorowa, PZWL, Warszawa 1972.
  • Horaàček J., Malkus Z., K některỳm otázkám cizoradnỳch latek prěcházejicich z plastickych hmet. "Prúm. Potravin" 27 /1976/, nr 9, s. 495-496.
  • Kolek J., Badania modelowe nad wpływem wewnętrznych powłok lakierowych opakowań metalowych na artykuły żywnościowe, praca doktorska, AE, Kraków 1983.
  • Leimgruber R.A., Gesetzliche Grundlagen zur Beurteilung der Kunststoffe als Lebensmittelverpackungen, "Acta Pfarm. Technol." 24 /1978/, nr 1, s. 1-8.
  • Moniteur Belge de 24 septembre 1976, p. 12026-12082.
  • Robinson L., Augenblichliche Situation der Migration aus Packstoffen in Lebensmitteln und deren Beherrschung durch analytische Massnahmen. Materiały z: International Konferenz über den Schutz vererblicher Güter durch Verpackung, 9-11.06.1976, München, s. 87-103.
  • Teoria pomiarów, praca zbiorowa pod red. H. Szydłowskiego, PWN, Warszawa 1974.
  • Uhde W.J., Ausgewählte aktuelle Probleme beim Einsatz von Plasten im Lebensmittelverkahr, "Ernährungsforschun" 19 /1974/, nr 4, s. 105-110.
  • UNI-7035 Materie plastiche destinate al contatto con alimenti. Prova di cessione globale.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171217655

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.