PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | nr 301 | 21--28
Tytuł artykułu

Kinetyczna ważkość cechy jakości i okres gwarancji

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Kinetic Importance of a Factor and the Warranty Period
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Kinetyczna ważkość cech wiąże się ściśle z wyznaczaniem okresu gwarancji w warunkach normalnego użytkowania oraz w metodach przyspieszonych. Ważkość cech jest bardzo złożonym problemem teoretycznym i praktycznym. Liczni autorzy zaproponowali w tym przedmiocie rozmaite rozwiązania, te jednak nie są w pełni zadowalające. Powodem jest przede wszystkim to, że ważkość poszczególnych cech zależy w dużym stopniu od subiektywnej oceny użytkownika, od sposobu wykorzystania wartości użytkowej towaru, od kosztów wytworzenia, które nie zawsze idą w parze z wartością użytkową. (...) W zupełnie nowym i to w znacznie korzystniejszym świetle przedstawia się ważkość cech, jeśli spojrzeć na problem kinetycznie. Okazuje się, że ważkość poszczególnych cech, ale cech użytkowych, można wyznaczyć z dużą dokładnością na drodze kinetycznej. (fragm. tekstu)
EN
Quality factors of goods, of the first and the second kinetic rank, are discussed. With regard to kinetics, the most important factor is the one, the critical measure value of which, causing rejection of a product as being of no use, is achieved in a shortest time in comparison with all the other factors. The factor of the greatest kinetic importance is used for determining the warranty period. A universla formula for computing kinetic importance of a quality factor in a unitarized scale is given as well as a general formula for computing the value of waranty period. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
21--28
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Iwińska I. i współ. Badanie i ocena jakości produktów spożywczych, PWE, Warszawa, (1974).
  • Kondratowicz E., Ocena szybkości zmian fizykochemicznych cech jakości za pomocą czasu określonego stopnia przemiany na przykładzie szybkości wzrostu liczby kwasowej w tłuszczach jadalnych, "Zesz. Nauk"., AE, Kraków, 186, 27-41, (1984).
  • Kondratowicz E., Kinetyczna ocena wag cech jakości i okresów gwarancji produktów spożywczych, Materiały XVI Sesji Naukowej Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, 175, Wrocław, (1985).
  • Stokłosa K., Sybistowicz D., Kondratowicz E., Kinetyka kwalitonomiczna. Kinetyka zmian miar cech jakosci towarów, AE, Kraków, (1984).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171217853

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.