PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 22 | nr 95 | 119--127
Tytuł artykułu

Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Quality Management in the Food Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Jakość żywności w XXI wieku zajmuje kluczowe miejsce. Zarządzania jakością żywności jest w obecnych czasach nieodzownym elementem, na którym przemysł spożywczy opiera swoje działania. Podstawowym instrumentem w dążeniu do wysokiej jakości żywności jest system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) uznany powszechnie za najbardziej skuteczny sposób zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Skuteczność wdrożenia i funkcjonowania systemu HACCP uwarunkowana jest właściwym zaprojektowaniem samego przedsięwzięcia, z uwzględnieniem szeroko rozumianych zasad zarządzania jakością w każdym obszarze działania przedsiębiorstwa. W artykule podjęto próbę oceny procesu wdrażania systemu HACCP w zakładzie mleczarskim. Do realizacji przyjętego celu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz analizę dokumentów źródłowych.(abstrakt oryginalny)
EN
The quality of food in the twenty-first century is a key factor. Food quality management is an essential element of the present time, and the base for the activities of the food industry. The main instrument in the pursuit of high-quality food is the system of HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) widely recognized as the most effective way to ensure food safety. The effectiveness of the implementation and operation of the HACCP system is dependent on the appropriate design of the project, taking into account the wider quality management principles in every area of the company. This article attempts to assess the implementation of the HACCP system in the dairy plant. For attainment of the purpose, the method of diagnostic survey and the analysis of source documents were used.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
Bibliografia
  • Kijowski J. (red.), Kontrola zagrożeń żywności auditowanym i certyfikowanym systemem ISO 22000/HACCP. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2008.
  • Kijowski J., Sikora T., Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności - integracja i informatyzacja systemów, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003.
  • Kurzyńska A., Systemy zapewniania bezpieczeństwa żywności ISO 9001, HACCP - i co dalej, "Przegląd Mleczarski", nr 1/2001.
  • Mokrsińska K., Rozwój rodziny norm ISO 2200:2005, "Przemysł Spożywczy" 8/2006.
  • PN-EN ISO 22000:2005 Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywnościwymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywieniowego, PKN, Warszawa 2005.
  • Zadernowski M., Audyt wewnętrzny GMP, GHP, HACCP, ODDK, Gdańsk 2004.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171218143

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.