Warianty tytułu
Barwa, aktywność przeciwutleniająca oraz ogólna zawartość polifenoli w miodach pszczelich różnych odmian
Języki publikacji
Abstrakty
Celem pracy było porównanie aktywności przeciwutleniającej miodów pszczelich różnych odmian z ich barwą oraz zawartością polifenoli. Badaniami objęto 32 próbki miodów różnych odmian. Ogólną liczbę polifenoli oznaczono metodą Fiolin-Ciocalteau, aktywność przeciwultleniającą oznaczono metodą z użyciem roztworu DPPH (1,1-di-phenyl-2-picrylhydrazyl). Dodatkowo określono parametry barwy L*a*b*. Stwierdzono, iż poszczególne odmiany miodów wykazywały zróżnicowaną aktywność antyoksydacyjną oraz ogólną zawartość polifenoli, przy czym miody ciemne wykazywały większą aktywność antyoksydacyjną niż miody jasne. Miody ciemne zawierały także większą ilość polifenoli. Analiza statystyczna wykazała, iż aktywność antyoksydacyjną jest proporcjonalna do ogólnej zawartości polifenoli. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
7--14
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Gdynia Maritime University, Poland
autor
- Gdynia Maritime University, Poland
Bibliografia
- Aljadi, A.M., Kamaruddin, M.Y., Evaluation of the phenolic contents and antioxidants capacity of two Malaysian floral honeys, Food Chemistry, 85,2004, 513-518.
- Al-Mamary, M., Al-Meeri, A., Al.-Habori, M., Antioxidant activities and total phenolics of different types of honey, Nutrition Research, 22, 2002, 1041-1047.
- Beretta, G., Granata, P., Ferrero, M., Orioli, M., Maffei Facino, R., Stanadarization of antioxidant properties of honey by a combination of spectrofluorometric/fluorometric assays and chemometrics, Analityca Chimica Acta, 533, 2005, 180-191.
- Bertoncclj, J., Dobersek, U., Jamnik, M., Golob, T., Evaluation of the phenolic content, antioxidant activity and colour of Slovenian honey, Food Chemistry, 105, 2007, 822-828.
- Blasa, M., Candiracci, M., Accorosi, A., Piacentini, M.P., Albertini, M.C., Piatti, E., Raw Millejiori honey is packed full of antioxidants, Food Chemistry, 97, 2006, 217-222.
- Frankel, S., Robinson, G.E., Berenbaum, M.R., Antioxidant capacity and correlated characteristic of 14 unifloral honeys, Journal of Apicultural Research, 37, 1998, 27-31.
- Gheldof, N., Xiao-Hong Wang, Engeseght, N.J., Identification and Quantification of antioxidant components of honeys from various floral sources, J. Agric. Food Chemistry, 50 (21) 2002, 5870-5877.
- Gonzales-Miret, M.L., Terrab, A., Hernanz, D., Fernandez Recamales, M.A., Heredia F.J., Multivariate correlation between colour and mineral composition of honeys by their botanical origin, J. Agric. Food Chemistry, 53,2995,2574-2580.
- Hołderna-Kędzia, E., Kędzia, B., Badania nad przeciwutleniającymi właściwościami miodu pszczelego, Acta Agrobotanica, 59, 2006, 265-269.
- Meda, A., Lamien, C.E., Romito, M., Millogo, J., Nacoulma, O.G., Determination of the total phenolics, flavonoid and proline contents in Burkina Fasa honeys as well as their radical scavenging activity, Food Chemistry, 91,2005, 571-577.
- Turkmen, N., Sari, F., Poyrazoglu, E.S., Velioglu, Y.S., Effects of prolonged heating on antioxidant activity and colour of honey, Food Chemistry, 95, 2005, 653-657.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171218303