PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 158 | 24--30
Tytuł artykułu

Dietary Fiber in Black Corrant and Raspberry By-Products of Fruit Proccesing

Warianty tytułu
Zawartość błonnika pokarmowego w odpadach przetwórstwa czarnej porzeczki i maliny
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem przeprowadzonych badań było określenie składu frakcji błonnika pokarmowego pestek i wytłoków z maliny i czarnej porzeczki, odpadu przetwórstwa owoców. Przeprowadzone badania wykazały, że badane preparaty charakteryzowały się zróżnicowaną zawartością błonnika pokarmowego. Średnia zawartość błonnika pokarmowego (TDF) wahała się od 75, 1% (pestki z malin) do 80,4% (wytłoki z czarnej porzeczki). Wszystkie preparaty błonnikowe charakteryzowały się wysoką zawartością frakcji celulozowej - od 19, 2% do 27, 7% i ligninowej - od 24, 6% do 27,2%. Poziom frakcji nierozpuszczalnej kształtował się od 72, 9% do 76,3%. Ze względu na znaczną zawartość błonnika pokarmowego w odpadach owocowych, a szczególnie w pestkach, powinny one być przedmiotem zainteresowania technologów żywności. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
24--30
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznan University of Life Sciences, Poland
  • Poznan University of Life Sciences, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Anioła, J., Górecka, D., Gawęcki, J., Skład oraz wybrane właściwości fizykochemiczne nowych mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych, Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, supl., 1, cz. II. 1337-1341.
  • Anioła, J., Górecka, D., Charakterystyka składu nowych mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych, Bromat. Chem. Toksykol., 2006, Supl., 357-359.
  • Asp, N.G., Johansson, C.G., Hallmer, H., Siljestrom, M., Rapid enzymatic assay of insoluble and soluble dietary fiber, J. Agric. Chem., 31, 1983, 476-482.
  • Bach Knudsen, K.E., The nutritional significance of "dietary fibre " analysis, Animal Feed Science and Technology, 90, 2001, 3-20.
  • Borycka, B., Górecka, D., Charakterystyka włókna pokarmowego porzeczkowych preparatów błonnikowych, Przem. Ferm. Owoc.-Warz., 2, 2001, 30.
  • Borycka, B., Górecka, D., Analizy frakcji błonnika pokarmowego w odpadach pomidorowych i marchwiowych, Towaroznawcze Problemy Jakości, Polish Journal of Commodity Science, 1 (2), 2005, 1, 148-152.
  • Figuerola, F., Hurtado, M.L., Estevaz, A.M., Chiffelle, I., Asenjo, F., Fibre concentrates from apple pomace and citrus peel as potential fibre sources for food enrichment. Food Chem., 91, 2005, 395-401.
  • Górecka, D., Anioła, J., Kierunki wykorzystania preparatów błonnikowych w przemyśle spożywczym, Przem. Spoż., 9, 1999, 46-49.
  • Górecka, D., Korczak, J., Balcerowski, E., Decyk, K., Sorption of bile acids and cholesterol by dietary fiber of carrots, cabbage and apples, Electr. J. Pol. Agric. Univ. Food Sci. Technol. 2002, available online http://www.ejpau.media.pl/series. volume 5/food/art.-04.html.
  • Górecka, D., Zabiegi technologiczne jako czynniki determinujące właściwości funkcjonalne włókna pokarmowego, Roczniki Akademii Rolniczej, Rozprawy Naukowe 2004, Zeszyt 344, 1-79.
  • Grigelmo-Miguel, N., Martin-Bclloso, O., Comparison of dietary fibre from by-products of processing fruits and greens and from cereals, Lebensm.-Wiss. Technol., 32, 1999, 503-508.
  • Kahlon, T.S., Woodruff, C.L., In vitro binding of bile acids by ready-to-eat breakfast cereals, Cereal Foods World, 48, 2003, 2: 73-75.
  • Kalra, S., Jood, S., Effect of dietary barley B-glucan on cholesterol and lipoprotein fractions in rats, J. Cereal Sci., 31, 2000, 141-145.
  • Marlett, J.A., Vollendorf, N.W., Dietary fiber content and chemical composition of different forms of fruits, Food Chem., 51, 1994, 39-44.
  • Marlett, J.A., McBurney, M.I., Slavin, J.L., Position of the American Dietetic Association: Health implications of dietary fiber, J. Am. Diet. Assoc., 102,2002, 993.
  • McQueen, R.E., Nicholson, J.W.G., Modification of the neutral detergent fiber procedure for cereals and vegetables by using a-amylase, J. Assoc. Off. Anal. Chem., 62, 1979, 676-680.
  • Nawirska, A., Kwaśniewska, M., Dietary jibre fractions from fruit and vegetable processing waste, Food Chem., 91, 2005, 221-225.
  • Nawirska, A., Uklanska, C, Waste products from fruit and vegetable processing as potential sources for food enrichment in dietary jibre, Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 7(2), 2008, 35-42.
  • Newman, R.K., Newman, C.W., Graham, H., The hypocholesterolemic function of barley fi-glucans, Cereal Foods World, 34, 1989, 10: 883-886.
  • Rodrigez, R., Jimenez, A., Fernandez-Bolanos, J., Guillen, R., Heredia, A., Dietary fibre from vegetable products as source of functional ingredients, Trends Food Sci. Technol., 17, 2006, 3-15.
  • Schneeman, B.O., Soluble vs insoluble fiber - different physiological responses, Food Technol., 47, 1987, 2, 81-82.
  • Thebaudin, J.Y., Lafabvre, A.C., Harrington, M., Bourgeois, CM., Dietary jibres: nutritional and technological interest. Trends in Food Sci. & Techn., 8, 2, 1997, 41-48.
  • Van Soest, P.J., Use of detergents in the analysis fibrous feeds. I. Preparation of fiber residues of low nitrogen content, J.A.O.A.C., 46, 1963, 825-835.
  • Van Soest, P.J., Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. IV. Determination of plant cell wall constituents, J.A.O.A.C., 50, 1967, 50-55.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171218311

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.