Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Zmiany przechowalnicze w palonej kawie ziarnistej i mielonej
Języki publikacji
Abstrakty
Do badań przechowalniczych przeznaczono kawę Arabikę mytą z Kolumbii, niemytą Arabikę z Brazylii i mytą Robustę z Indii. Aromat i smak naparów tych kaw jest wyraźnie zróżnicowany. Kawa palona ziarnista i mielona była przechowywana w opakowaniach z laminatu PET/ folia Al/ PE w lodówce (6°C) i w temperaturze pokojowej (20°C), w czasie 3 miesięcy. Badania organoleptyczne (w skali 10 punktowej) naparów powtarzano każdego tygodnia. W czasie przechowywania najwyraźniej pogarszał się aromat, trwałość i pełnia smaku naparu. Nie zaobserwowano znaczących różnic między kawą ziarnistą i mieloną przechowywaną w lodówce i w temperaturze pokojowej. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
55--60
Opis fizyczny
Twórcy
- Gdynia Maritime University, Poland
autor
- Gdynia Maritime University, Poland
Bibliografia
- Boe, R, Coffee, Cassel &Co, London 2001.
- Hamrol, A., Mantura, W., Zarządzanie jakością - teoria i praktyka, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2002.
- Hrankowski, H., Kawa - surowiec i technologia, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1976.
- Jobin, P., Coffee Produced Thought The World, Duboc Lc Havre, France 1992.
- www.nationalgeographic.com [dostęp: czerwiec 2009].
- PN-ISO 3509:2007, PKN Warszawa..
- PN-ISO 9116:1998, PKN Warszawa..
- PN-ISO 4072:1998.
- www.ico.org, 2009.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171218339