PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 158 | 104--114
Tytuł artykułu

Objective and Subjective Estimation of Colour in Predicting the Quality of Breast Chicken Muscles

Warianty tytułu
Obiektywne i subiektywne oszacowanie barwy jako kryterium oceny jakości mięśni piersiowych kurcząt
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem badań było porównanie parametru barwy - jasności (L*) i pH "normalnych" mię-śni piersiowych kurcząt jak również tych z wadami PSE i DFD. Pomiary barwy przepro-wadzono zarówno metodą obiektywną (za pomocą aparatu odbiciowego) jak i metodą subiektywną, tj. przez 4 przeszkolone osoby dokonujące oceny w zakładzie drobiarskim również przez 7 osób oceniających barwę na podstawie zdjęć przedstawionych w laboratorium uniwersyteckim. W ośmiu osobnych partiach zmierzono pH i jasność (L*) pięćdziesięciu losowo iranych mięśni piersiowych kurcząt 3h i 24h post mortem. W sumie obliczono 50 korelacji, z których większość była statystycznie istotna, niemniej jednak 14 korelacji a nieistotnych zwłaszcza, gdy oceny dokonywane były na podstawie zdjęć w labora-torium uniwersyteckim. Uzyskane wyniki wskazują, że w zakładach drobiarskich można z powodzeniem dokonać podziału mięśni piersiowych na normalne, PSE i DFD na podstawie zarówno obiektywnej jak i subiektywnej metody oceny barwy. Prawidłowe oszacowanie barwy na podstawie zdjęć przynosi lepsze rezultaty w odniesieniu do mięśni piersiowych 3h post mortem. Uzyskane dane mogą być potraktowane również jako wstępne badania w kierunku stworzenia statystycznego modelu do oceny barwy mięśni piersiowych kurcząt w Polsce, tak jak to zostało zrealizowane w odniesieniu do mięśni piersiowych indyków we Francji. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
104--114
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wrocław University of Environmental and Life Sciences
  • Wrocław University of Economics, Poland
  • ADROS Sp z o.o.
  • Wrocław University of Environmental and Life Sciences
  • Wrocław University of Environmental and Life Sciences
  • Wrocław University of Environmental and Life Sciences
Bibliografia
  • Barbut, S., Sosnicki, A.A., Lonergan, S.M., Knapp, T., Ciobanu, D.C., Gatcliffe, L.J., Huff-Lonergan, E., Wilson, E.W., Progress in reducing the pale, soft and exudative (PSE) problem in pork and poultry meat, Meat Science, 79, 2008, 46-63.
  • Bianchi, M., Petracci, M., Cavani, C., The influence of genotype, market live weight, transportation, and holding conditions prior to slaughter on broiler breast meat color, Poultry Science, 85, 2006 123-128.
  • Bianchi, M., Petracci, M., Sirri, F., Folegatti, E., Franchini, A., Meluzzi, A., The influence of the season and market class of broiler chickens on breast meat quality traits, Poultry Science, 86, 2007, 959-963.
  • Lesiów, T., Kijowski, J., Impact of PSE and DFD on poultry processing - a review, Polish Journal of Food and Nutrition Science, 53, 2003, 3-8.
  • Santé, V.S., Lebert, A., Le Pottier, G., Ouali, A., Comparision between two statistical models for prediction of turkey breast meat colour, Meat Science, 43, 1996, 283-290.
  • Swatland, A.J., How pH causes paleness and darkness in chicken breast meat, Meat Science, 80, 2008, 396^00.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171218375

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.