Warianty tytułu
Environmental Consequences of the Best Available Practices in the Brewing Industry
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule opisano główne problemy środowiskowe przemysłu piwowarskiego, które wynikają z produkcji, np. zużycie wody oraz energii, wytwarzanie ścieków i odpadów. Następnie przedstawiono najlepsze dostępne techniki (BAT) dla tegoż przemysłu, które pozwolą na redukcję oddziaływań środowiskowych.
In the paper the main environmental aspects in the brewing industry are characterized. The general scope of operations and the detailed actions, resulting from the IPPC 96/61/EEC directive and its applications to the Polish law, are described. The primary actions reducing the environmental threats during the beer production, are also shown. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
- Politechnika Poznańska
Bibliografia
- Brewers of Europę 2002, European IPPC Bureau, Brussels 2003.
- Gruszecka K., Pawelas A., Wpływ branży piwowarskiej na środowisko - od pola do sklepu. Agro Przemysł 6/2008, s. 27-29.
- Kompania Piwowarska. Raporty środowiskowe 2008-2011.
- Kunze W., Technologia piwa i słodu, 8. wydanie, (tłum.pol.) Piwochmiel/VLB Berlin, 1999.
- Najlepsze dostępne techniki (BAT) wytyczne dla przemysłu piwowarskiego, Ministerstwo Środowiska 2005.
- Steinhoff-Wrześniewska A., Strzelczyk M, Czyżyk E, 2011. Gospodarka materiałowo-odpadowa w przemyśle piwowarskim. Nauka, Przyroda, Technologia 5, 4,
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171218397