Warianty tytułu
Food Safety in Legal Regulations
Języki publikacji
Abstrakty
Zapewnienie społeczeństwu odpowiedniej ilości bezpiecznej dla zdrowia żywności jest jednym z podstawowych obowiązków władz publicznych. "Deklaracja Żywieniowa i Plan Działania na Rzecz Żywienia", dokument przyjęty na Światowej Konferencji Żywieniowej FAO/WHO w Rzymie w grudniu 1992 r., wzywał do podjęcia działań w celu zmniejszenie poziomu głodu, niedożywienia i ogólnej poprawy wyżywienia ludności. Deklaracja podkreślała, iż rządy poszczególnych państw zobowiązane są do zapewnienia społeczeństwu dostępu do żywności o odpowiedniej jakości zdrowotnej. Wyzwaniem przyszłości jest zagwarantowanie żywności o wysokich parametrach jakości i zdrowotności dla wszystkich obywateli. (fragment tekstu)
The article reviews current legal regulations concerning food safety in the European Union and in Poland. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
7--17
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Baryłko-Pikielna N., Wpływ konsumenta na jakość żywności, w: Materiały konferencji naukowej "Optymalizacja jakości wyrobów", Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków 1995.
- Food safety and food quality, eds R.M. Hester, R. Harrison, Issues in Environmental Science and Technology, The Royal Society of Chemistry, 2001.
- Korzycka-Iwanow M., Zadernowski M.R., Obiedziński M.: Realizacja strategii bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej, Przemyśl Spożywczy 11, 2004.
- Leonkiewicz J., Pakiet higieniczny - nowym prawem wspólnotowym, cz. I, Przemysł Spożywczy 2, 2005, s. 8.
- Nitecka E., Wymagania prawne dla polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego po akcesji do Unii Europejskiej, w: Materiały seminarium, Polfood, Poznań 2003.
- Pilarczyk J.J., Bezpieczeństwo żywności, Biuletyn Agencji Rynku Rolnego 2003.
- Rozporządzenie nr 178 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r., ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenie (WE) nr 852 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Schlundt J., van Eck W., Vjon M., WHO and FAO have a recipe for safer food, Bulletin of the World Health Organization 81, 2003, s. 315.
- Szczucki F., w: Gospodarka Mięsna 1, 1970.
- Szponar L., Turlejska H., Strategia bezpieczeństwa żywności dla Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2002.
- Tyszkiewicz S., Ochrona praw konsumenta: żywność, Żywienie a Zdrowie 2, 1999.
- Understanding the Codex Alimentarius, FAO Information Division, FAO/WHO, Rome, Italy, 1999.
- Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, DzU z 2001 r., nr 5, poz. 44.
- Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, tekst ujedn., DzU z 2005 r., nr 31, poz. 265.
- Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, tekst ujedn., DzU z 2004 r., nr 69, poz. 625.
- White Paper of Food Safety, Commission of the European Communities, Brussel 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171219009