Warianty tytułu
The Perspectives of Functional Foods Development
Języki publikacji
Abstrakty
Sformułowana przed wiekami teoria, iż jakość życia i zdrowia człowieka zależy w znacznej mierze od jakości spożywanej żywności, znalazła i nadal znajduje naukowe potwierdzenia. Stosowanie określonych produktów w celu eliminacji bądź też złagodzenia pewnych zaburzeń zdrowotnych znane było już naszym przodkom. Wybór danego "leku", aplikowanego pod postacią produktu żywnościowego, dyktowała wówczas intuicja, a w dalszym etapie, na wyższym szczeblu ewolucji ludzkości, istotną rolę odgrywała wiedza wąskiego grona "specjalistów od żywienia" ówczesnej populacji. Obecnie wybór ten jest pochodną postępu naukowego i technicznego w dziedzinie żywienia oraz wzrastającej świadomości zdrowotnej współczesnego konsumenta. (fragment tekstu)
In recent years, scientists, the food industry and consumers have expressed a growing interest in bioactive food ingredients. These bioactive food components, as constituents of functional foods, play an essential role in preventing and treating diseases as well as in improving both physical and psychological condition. At the same time, however, concerns about the safety of some products containing biologically active components have been raised. The efficiency issue, "dose problem" and perspectives of functional food products have also been emphasized. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
47--55
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Cichocka A., Dieta śródziemnomorska w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca, Przemysł Spożywczy 11, 2003, s. 20-21.
- Czapski J., Naturalne a syntetyczne substancje dodawane do żywności, Przemysł Spożywczy 5, 2002, s. 3-7.
- Ehrnreich H., Foods as medicine, World of Food Ingredients 2000 June/July, s. 18-28.
- Hasler C., Functional foods: Their role in disease prevention and health promotion, Food Technology 52, 1998, s. 63-70.
- Holm F. et al., New functional food ingredients. Cancers and oxidative degradations, www.flair-flow.com.
- Holm F. et al., New functional food ingredients. Cardiovascular health, Flair-Flow 4 synthesis report, EC, www.flair-flow.com, 2003.
- Interakcje: lek-soki cytrusowe, Przemysł Spożywczy 11, 2003, s. 44.
- Jarosz M., Dzieniszewski J., Interakcje pomiędzy lekami a żywnością, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2000.
- Kostyra E., Jarmołowska B., Fraczek J., Kostyra H., Psychoaktywne składniki żywności, Przemysł Spożywczy 9, 2000, s. 42-45.
- Krygier K., Żywność funkcjonalna w Polsce i na świecie, Przemysł Spożywczy 11, 2003, s. 14-16.
- Meister K. et al., Facts about Functional Foods, Report by the American Council on Science and Health, 2002, April, www.acsh.org.
- Mały rocznik statystyczny, GUS, Warszawa 2003.
- Ministerstwo Zdrowia, www.mzios.gov.pl.
- Twardowska A., Żywność genetycznie zmodyfikowana i jej odbiór społeczny, Przemysł Spożywczy 10, 2003, s. 7-11.
- World Health Organization, www.who.int.
- Yue Q.Y., Bergquist C., Gerden B., Safety of St. J's wort, Lancet 355, no. 9203, 2000, s. 576-577.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171219047